Política

Calp aprova el pressupost municipal per a 2024 que ascendeix a quasi 50 milions d’euros

El ple de l’Ajuntament de Calp ha aprovat hui de forma inicial el pressupost municipal de 2024 que incideix en mantindre la reducció de l’IBI i no afecta a la baixa a cap de les partides existents. El pressupost ascendeix a 46.962.815 €, la qual cosa suposa un increment de l’1’13 respecte a 2023, amb una despesa que ascendeix a 14.787.054€ i una previsió d’ingressos idèntica a les despeses.

En un context d’inflació i de pujada de preus de base de les licitacions s’estableix un exigent Pla de contractació per estalviar en les contractacions sense reduir exigències, a més la decisió d’amortitzar en 2023 el deute bancari i els seus interessos el que ha permès reduir la despesa prop de 1’9 milions d’euros i l’obertura de comptes remunerats suposen que les entitats bancàries remuneraran a la tresoreria municipal amb una previsió d’ingressos de 977.000€ en 2024.

Es manté el Pla de Reducció Fiscal amb la suspensió de la taxa municipal derivada de la llicència ambiental, la rebaixa de 5’04% de l’IBI aprovada en 2019, s’amplien les bonificacions de la plusvàlua d’herències a tot tipus d’immoble i en tots els graus de consanguinitat, es bonifica l’IBI per la instal·lació de plaques solars i es suspèn la taxa d’utilització privativa de via pública entre l’1 de novembre i finals de febrer.

S’incrementa en 50.000€ la partida destinada al manteniment de centres educatius, que passa de 48.000€ a 98.000€. S’incorpora per primera vegada el programa “Calp Viu i Digne” amb una partida de 55.000€ per a necessitats alimentàries d’urgència i la partida per a dinamització del Casc Antic ascendeix de 30.000€ a 100.000€. Una altra de les novetats més destacades és l’assignació d’una partida de 270.000€ per a un programa d’accessibilitat dels carrers del municipi amb el programa “Calp accessible” i la instal·lació de càmeres de seguretat amb Intel·ligència Artificial per al qual es destinen 100.000€.

Quant a les inversions més importants, el pressupost contempla la reforma integral del Parc dels Garrofers per al qual es compta amb una subvenció de la Diputació dins del Pla +Cerca, una inversió de 1.617.600€ en el tram 6 del Vial J, 145.000€ per al manteniment i millora del carril bici i 100.000€ per a l’ampliació del Cementeri.

Altres inversions contemplades són 30.000€ per a una oficina policial a la platja de la Fossa, 54.000€ per a la reposició de fons de la planta dessalinitzadora i 269.000€ per al projecte de drenatge d’aigües pluvials en l’entrada del cementeri. I la inversió més destacada del pressupost sense dubte és la de 5.400.000€ que es destinen a la construcció del segon IES dins del Pla Edificant. I es destinen 125.000€ per als actes de celebració de centenari de la Confraria de Pescadors.

En el capítol de subvencions destaca la partida de 150.000€ per a ajudes de lloguer, 40.000€ per a les ajudes a pagament de l’IBI per a majors, aturats i pensionistes, 235.000€ per a les subvencions destinades a entitats esportives, 70.000€ per a ajudes a la rehabilitació de façanes i 146.000€ per a ajudes al transport universitari. A això cal afegir les subvencions nominatives amb diferents associacions i entitats municipals a les quals es destina un total de 430.000€.

Una altra de les grans línies que preveuen aquestes comptes és la millora i manteniment dels serveis municipals. I en aquest sentit s’inclou el manteniment del servei de salvament, socorrisme i ajuda al bany tutelat, que ampliarà la temporada estival, l’horari i el personal amb un import de 704.375 € i que aquest any s’incrementa un 20% més. S’inclou una partida de 345.269€ per al servei de poda de jardineria, poda de palmeres i maquinària per a la millora de vies públiques i zones verdes.

El pressupost inclou també el nou servei de recollida i transport de residus i neteja viària amb un import de 44.811.285€ per a 9 anys. En el pressupost es recull el nou servei de redacció de projectes i de direcció d’obra amb 250.000€ i 100.000€ per a afrontar la redacció de projectes com la rehabilitació del retén de la Policia Local, menjador i lavabos de l’almacén municipal, la nova seu de protecció civil i el Museu Fester entre altres.

Crítiques de l’oposició

L’alcaldessa, Ana Sala, va iniciar el punt assenyalant que “aquest pressupost recull la voluntat de l’actual govern de gestionar el municipi de manera transparent, responsable, honesta i amb l’objectiu d’aconseguir el major benestar social aconseguit fins al moment, sense incrementar la pressió fiscal i bonificant altres impostos”. Els grups municipals de l’oposició, PP i Defensem Calp, van mostrar el seu rebuig a les comptes municipals i van votar en contra.

El portaveu de Defensem Calp, Paco Quiles, va assenyalar “es tracta de uns pressupostos continuistes, no hi ha canvis transcendentals, hi ha ingressos rècord i això no es tradueix en serveis públics millors que en altres municipis, fan falta infraestructura, polítiques de mobilitat, existeix una falta de sanejament històric. A més existeix un problema en la despesa, no pot incrementar-se més d’un 3% i l’interventor detecta que s’incrementa un 9%. Cal retallar perquè en aquest pressupost no s’identifiquen les despeses. Les despeses de personal pugen un milió més, quin pla tenen per corregir aquesta despesa?. A més la inversió és de manteniment, no hi ha res nou que millore a la ciutadania excepte l’IES.”

Per la seua part el regidor popular, Miguel Crespo, ha indicat que “aquest pressupost reflecteix propostes sense rumb polític, no donen respostes reals als problemes de Calp, el tripartit no acaba d’arrencar, en aquest pressupost no s’aborden les propostes principals dels partits de govern començant per fer uns pressupostos participatius. Tenim uns pressupostos basats en la continuïtat, no hi ha inversió més enllà dels projectes iniciats en els governs del PP. Són pressupostos calcats que prorroguen decisions preses sota el govern popular”.

El portaveu del govern, Ximo Perles, va afirmar que el 10 d’octubre havia remès correu als diferents portaveus perquè li traslladaren les seues propostes per al pressupost, “l’esforç de comptar amb tots s’ha fet. Hem tingut quatre mesos per formar el pressupost, no ha sigut fàcil però sí hi ha rumb polític, hi ha hagut prioritats noves que destaquen com l’increment en inversió en educació o el programa “Calp, Viu i Digne”, són mesures significatives. Diuen d’abordar la despesa de personal, com? acomiadant gent, reduint els sous?, són mesures il·legals”.

El portaveu del grup socialista, Guillermo Sendra, després d’agrair el treball dels tècnics es va dirigir a la banqueta popular assenyalant que “vostès després d’invocar que el pressupost es fonamenta en les aportacions del PP acaben dient que no està a l’altura dels calpins. Aquests pressupostos incorporen les pretensions dels tres partits, encara que els pesi hi ha bona sintonia entre els tres partits”.

Finalment el portaveu de Som Calp, Juan Manuel del Pino, va afegir que “sorprèn els arguments del PP perquè moltes de les accions d’aquests pressupostos vénen de l’anterior legislatura, quan vostès governaven. Aquest equip de govern és un clar exemple del que significa la funció d’un govern municipal, on es deixen de banda les ideologies per millorar la vida dels ciutadans”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *