Cultura

Dénia organitza unes jornades dedicades a la història de la Marina Alta

Sota el títol 'Violència i Estat emergent. La Marina Alta (1833-1923)', es desenvoluparan entre l'1 i el 16 de desembre
Presentació La Marina Alta (1833-1923) / Redacció

Dénia organiza les I ‘Jornades d’Història de la Marina Alta 2023‘, coordinades per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Dénia, amb la col·laboració del Centro Asociación de la UNED Dénia.

El regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, explica que “amb aquestes conferències monogràfiques es vol reflexionar sobre els diversos aspectes que han fet evolucionar la història comarcal, per fer-nos entendre millor el món que vivim”.

Sota el títol ‘Violència i Estat emergent. La Marina Alta (1833-1923)’, estan coordinades pel historiador Ricard Llompart, amb un format de set conferències, una exposició de dibuixos, i una visita guiada, es desenvoluparan entre l’1 i el 16 de desembre. Els ponents de les conferències inclouen a un grup d’investigadors i historiadors, que prenent com a referència el territori de la Marina Alta, han estudiat la violència durant el llarg període històric que comença amb la mort de Fernando VII, en 1833, i finalitza amb l’arribada de la Dictadura de Primo de Rivera en 1923.

Les jornades s’han plantejat, segons l’arxivera municipal, Rosa Seser “com conferències curtes de 45 minuts, perquè la gent puga participar, puga preguntar i debatre. Algunes conferències tindran un caràcter més teòric, però hi haurà altres xerrades que seran més dinàmiques, i que a la gent li sonaran més, pels temes històrics que es tractaran com són el caciquisme, el bandolerisme i pense que a la gent li agradarà participar”.

La idea d’aquest cicle de conferències, ha continuat l’arxivera, “és parlar de la història de Dénia, perquè una ciutat com la nostra ha de dedicar algun moment de l’any a parlar d’Història amb majúscules. S’ha volgut buscar un equilibri entre les conferències basades en dades històriques i conferències basades en casos més pràctics i puntuals comarcals, per fer les jornades més dinàmiques”.

Ricard Llompart ha comentat que “la idea de les jornades era basar-se en un període concret de la història, per poder reflectir com era la vida en aquell temps. Es parla de violència, perquè en l’època liberal la violència és bàsica, quan no hi havia guerra civil, hi havia guerrilles, i quan no, hi havia sublevacions. Tot això fa, que la situació social que es viva en aquella època siga molt dura, perquè encara no hi havia forces públiques a la zona, i la guàrdia civil tardarà a arribar a la comarca, i més tardarà a funcionar bé”.

Programació

La inauguració dels actes serà el divendres 1 de desembre, a les 19.30, a la Biblioteca municipal amb la conferència “Algunes consideracions al voltant de la violència i la mort durant l’ assentament del liberalisme a la Marina Alta”, impartida per Ricard Llompart, historiador i coordinador de les Jornades. La conferència girarà al voltant de la relació existent entre la violència i les primeres etapes i el fortaleciment del règim liberal a l’Estat espanyol i les seues repercussions a la Marina Alta.

El dissabte 2 de desembre, a les 11.00 hores, tindrà lloc la ponència marc “Violència i estat emergent a l’ Espanya del llarg segle XIX”, a càrrec de Jesús Millán, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, que donarà una visió més ampla, basada en dades i amb un component teòric rigorós de la història. La jornada seguirà amb la conferència de l’historiador Jesús E. Alonso, “Violència política i pacificació social: només algunes ullades i observacions al vol”. Totes dues conferències es desenvoluparan a la Biblioteca municipal.

La jornada del dimarts 12 de desembre, es desenvoluparà amb dues ponències, la primera a les 18.45 hores de la vesprada, a càrrec de l’investigador Manel Arcos, amb el títol “A propòsit dels 150 anys del robatori de Benimassot”, i la segona que serà a continuació, a les 19.45 hores, impartida per l’investigador José I. Luri, el títol és “Costa Violenta. Delinqüència i control policial al sud del litoral de la Marina, S.XIX”, en les que ens relatarà la violència costanera, el contraban. Les dues conferències seran a la Biblioteca municipal.

Finalment, el dijous 14 de desembre, també tindran lloc dues conferències a la Biblioteca. María Dolores Ramírez, historiadora i professora de la UNED-Dénia, impartirà a les 18.45 hores de la vesprada, la primera xarrada, “Dificultats de la construcció del liberalisme a Dénia”, i Joan Miquel Almela, historiador i arxiver donarà la conferència “Entre el sogre i el gendre. Estratègies de poder dels Sal de Pego i els Torres de Benissa”, centrada en el caciquisme que va tenir lloc a Pego.

Paral·lelament al cicle de conferències s’exhibirà, també a la Biblioteca, l’exposició de dibuixos d’Andrés Jaén “Violència i criminalitat a la Marina Alta”.

I per a finalitzar el cicle de jornades, el dissabte 16 de desembre a les 11.00 hores, tindrà lloc una visita guiada organitzada per el periodista i investigador Antoni Reig, que ens guiarà per un interessant itinerari pels carrers de la Dénia criminal de l’època.

Totes les conferències de les jornades “Violència i Estat emergent. La Marina Alta (1833-1923)”, són gratuïtes, fins que es complete l’aforament. La visita guiada del 16 de desembre és prèvia inscripció, trucant al telèfon de l’arxiu municipal, 966420940, o enviant un correu electrònic a arxiu@ayto-denia.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *