Urbanisme

Dénia proposa prohibir les obres durant els caps de setmana i festius de juliol i agost

La proposta ha estat presentada per la regidora de Territori en el primer Consell d'Urbanisme de la nova legislatura
Primer Consell d'Urbanisme de la legislatura 2023-27 / Redacció

L’Ajuntament de Dénia proposa limitar l’horari de les obres durant els mesos d’estiu. Aquest ha sigut un dels punts tractats en el primer Consell d’Urbanisme de la legislatura.

L’objectiu d’aquesta mesura seria “millorar el descans i el benestar, tant dels residents com de les persones que ens visiten”, segons ha assenyalat la regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, en l’encontre.

Així, durant juliol i agost es reduiria la franja horària en què es pot fer soroll; s’incorporaria la prohibició expressa de treballar en caps de setmana i festius; i en la via pública, durant aquests dos mesos només s’executarien actuacions d’urgència.

Ripoll ha insistit en què “aquesta proposta és un punt de partida per començar a treballar amb els sectors turístic i de la construcció en una normativa el més consensuada possible per tots els afectats”. D’altra banda, ha indicat que “la prohibició total de fer obres a l’estiu, ací a Dénia no ens la plantegem, com sí han fet altres municipis turístics com Calp, ja que el nombre de sol·licituds d’obra menor és molt elevat, al voltant d’unes 1.700 anuals”.

Actualment, l’horari de les obres està regulat per l’Ordenança de Prevenció de la Contaminació Acústica, de l’any 1994, que estableix la prohibició de fer soroll durant entre les 22 i les 8 hores, i entre les 15 i les 17 hores, de l’1 de juny al 30 de setembre.

La proposta final que es consensuarà amb els sectors implicats s’introduirà com una modificació que limite aquest horari.

Viviendes turístiques

Un altre dels temes tractats ha sigut el de les vivendes turístiques a la ciutat; arran d’un diagnòstic de la situació actual elaborat per la Universitat d’Alacant. Dit estudi ha sigut elaborat per encàrrec de l’ajuntament mateix, com a primer pas per millorar la regulació del sector, segons Ripoll.

El diagnòstic de la Universitat d’Alacant, que es pot consultar en el web municipal (https://www.denia.es/adjunts/directori/docs/452.pdf), ha sigut confeccionat a partir de les vivendes d’ús turístic ofertades a través de plataformes en línia. Les primeres xifres que presenta el treball evidencien el descens de l’oferta per l’impacte de la pandèmia (de 6.200 vivendes en el 2019 a 4.700 en 2022).

També es destaca que aquesta xifra coincideix amb les vivendes donades d’alta a la Conselleria, per tant, conclou l’estudi, no hi ha a Dénia un percentatge elevat de lloguers irregulars, tot i que cal mantenir les inspeccions al sector.

Per barris, les Marines concentra el nombre més gran de vivendes d’ús turístics (2.574), seguida de Les Rotes-Montgó (1.432). Al casc urbà, la xifra baixa fins a les 605 vivendes donades d’alta (el 40% al front marítim).

Per millorar tant el control com l’agilització de les llicències, des del departament municipal de Territori es crearà un servei de ‘finestra única’ per tramitar les sol·licituds de les empreses professionals, inscrites a la Conselleria. La data prevista d’inici del nou servei és l’1 de gener de 2024.

En segon lloc, seguint les recomanacions de la Universitat, el Consistori també treballarà en un seguiment continu de l’evolució de la xifra de vivendes turístiques a la ciutat per establir limitacions segons les zones urbanes i les seues característiques. Per exemple, a la zona urbana, en barris com Baix la Mar i Port-Centre ja es registra un volum de vivenda turística que oscil·la entre les 30 i les 50 places per cada 100 habitants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *