Cultura

La Sibil·la canta a Teulada el tresor immaterial del Senyal del Judici

Momento de la interpretación del acto / Ayuntamiento Teulada Moraira

L’antevespra de Nadal, el 23 de desembre, la Sibil·la fa renàixer a Teulada, amb el seu cant profètic, el Senyal del Judici, una melodia que prediu les dues vingudes de Jesús al món, el dia del seu naixement i el dia del Judici Final. El Cant de la Sibil·la és una de les dramatitzacions litúrgiques medievals més desconegudes a causa de la seua prohibició al segle XVI pel Concili de Trento.

Conscient del valor cultural que té el Cant de la Sibil·la per a Teulada, la Colla el Falçó, Associació dolçainers i tabaleters de Teulada, com a entitat organitzadora de l’acte, posa en el centre de les seues energies creatives la representació d’aquesta peça del patrimoni immaterial, i cada any, des de 2011, s’esforça per tal que fructifique la representació amb tota la seua esplendor en l’espai més singular del nucli urbà de Teulada. L’església de Santa Caterina es capgira i transforma per a la representació d’aquest esdeveniment coral en un format únic, que evoca el temps en què aquesta música va ser creada i ara reviu per estremir i experimentar les mateixes emocions que sentien les persones que escoltaven aquestes melodies abans de la seua prohibició.

El programa d’enguany arranca a les 20.30 hores amb la concentració a la plaça del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, els quals, en sonar des del campanar de santa Caterina el toc de tempesta, inicien el ritual catàrtic del Senyal del Judici, tant al carrer, amb la cercavila de les Aixames i la Dansa de la Mort, com a l’interior de l’església, amb el Cant de la Sibil·la pròpiament dit.

Un any més, les persones que hi assistisquen a la representació del Cant de la Sibil·la es retrobaran amb els sons musicals i el càntic de la veu blanca del sibil·ler, qui, amb les seues paraules, ens revelarà el missatge poderós d’aquest drama litúrgic que ha sobreviscut generacions i ens anuncia la fi dels temps i el principi d’un món nou. Enguany el ternari de la Sibil·la estarà integrat per Álvaro Pérez Ferrando, que representa la Sibil·la, i Marta Muñoz Garcia i Clàudia Devesa Soto, com a Àngels Custodis, tots tres alumnes del Conservatori Professional de Música “Mestre Berenguer” de Teulada.

En arribar la cercavila de les aixames a la plaça de l’església, amb el segon toc de tempesta, es ballarà la Dansa de la Mort. A continuació, ja dins del temple, després d’un preludi musical, s’interpretarà el Cant de la Sibil·la, amb la participació del Cor de Cambra de la Sibil·la, el grup de trombons de la Agrupació Musical de Teulada i el grup de música antiga Tresalen, tots sota la direcció artística d’en Rafael Soriano.

La posada en escena del Senyal del Judici, el Cant de la Sibil·la, una de les joies més preuades del patrimoni immaterial de Teulada, es fa possible gràcies a la participació de més de seixanta persones, entre músics, dansaires, i cantants, organitzats expressament per a aquest esdeveniment, a més de la complicitat de diverses entitats i empreses compromeses amb la cultura i el patrimoni, i el suport de l’ajuntament de Teulada.

La Colla el Falçó, espera comptar el 23 de desembre amb la presència d’un públic nombrós que gaudisca de nou a Teulada del drama paralitúrgic que desvela velles preocupacions essencials de la humanitat. L’accés a la representació és gratuït, limitat a la capacitat de càrrega de l’església. Les persones que desitgen assistir, han de demanar la seua invitació gratuïta, a través del correu electrònic de la Colla el Falçó.

LLOC DE REALITZACIÓ:

Centre històric de Teulada i església de Santa Caterina, Plaça del Porxe – Plaça de l’Església

OPERATIVA PER A L’OBTENCIÓ D’ENTRADES

Les persones que vulguen assistir, han de demanar la seua invitació gratuïta, a través del correu electrònic de la Colla el Falçó (xirimitersdeteulada@gmail.com). No obstant això, tot seguit es detalla l’operativa que cal seguir per a l’obtenció de les invitacions a través del correu electrònic:

1.- cal enviar un correu electrònic en què s’hi faciliten les dades completes de cada persona:

Nom i cognoms:

DNI:

Població:

Correu electrònic:

Telèfon de contacte:

Només es podran obtenir dues invitacions per operació. Aquesta invitació és personal i porta una numeració diferent en cadascuna. Això vol dir que, amb aquesta invitació impresa, només podrà accedir una persona, perquè una vegada validada no s’acceptarà altra còpia amb la mateixa numeració. La invitació és unipersonal, no és, en cap cas, de grup.

2.- la secretaria del Cant de la Sibil·la enviarà un correu electrònic amb un document en format pdf amb la invitació numerada i personalitzada, la qual s’ha de presentar per tal de poder accedir a l’interior de l’església. Per tant, és imprescindible portar la còpia impresa de la invitació.

Una vegada esgotades les invitacions, limitades a la capacitat de càrrega de l’església, es donarà per finalitzada la promoció. No obstant això, les persones que s’hi queden sense invitació anticipada romandran com a reserves de possibles vacants per anul·lacions de darrera hora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *