Política

Benitatxell aprova una actualització de la taxa del fem, que no es modificava des de 2007

La revisió de l'ordenança proposa un augment de 18,50 euros anuals per als habitatges

Després de l’aprovació provisional en la sessió plenària del passat 29 de setembre, la fase d’al·legacions i la publicació definitiva en el BOP, l’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha aprovat una modificació de la taxa per la prestació del Servici de Recollida, Tractament i Eliminació de Residus Sòlids Urbans, que no havia sigut revisada des de 2007, fa 16 anys.

La revisió de l’ordenança proposa un augment de 18,50 euros anuals per als habitatges. Així, passarà de 100 a 118,50 euros a les cases del centre urbà, i de 110 a 128,50 euros en les situades fora del nucli urbà. En els 16 anys transcorreguts des de l’última revisió de preus en 2007, la variació de l’IPC acumulat ha sigut del 30%, mentres que esta pujada només suposarà un augment del 18,5% per a la ciutadania.

“El cost dels servicis, com el de la vida dels ciutadans i ciutadanes, s’ha disparat els últims anys, i, desgraciadament, era necessària una pujada per a poder continuar prestant uns servicis de qualitat”, ha assenyalat l’alcalde, Miguel Ángel García. El primer edil ha incidit en què s’ha treballat molt al costat dels tècnics perquè esta pujada afectara el mínim possible a la gent del carrer i fora “justa i equitativa en relació amb els residus que es generen”.

Per a això s’ha focalitzat en altres grups, especialment en els grans productors, que “s’estaven beneficiant de la baixa taxa que pagaven fins ara en detriment de la ciutadania”. A més, una de les novetats és la creació d’una taxa específica per a habitatges turístics. I és que s’ha vingut observant els últims estius que els abocaments incontrolats són una constant en temporada alta, en part pel fet que els visitants i turistes tenen menys consciència a l’hora de cuidar l’entorn en el qual viuen.

Cap a una sostenibilitat econòmica del servici

Tal com ha explicat García, esta revisió de preus es deu a la insostenibilitat econòmica de l’actual servici, que, amb un cost total d’al voltant d’un milió d’euros anuals, acumula unes pèrdues de quasi 300.000 euros. “Hem de donar un equilibri econòmic al servici. De fet, ens obliga el govern central a través de la nova llei de residus recentment aprovada”.

La Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular obliga a tots els ajuntaments i entitats locals a disposar d’una taxa “específica” i “no deficitària” per a cobrir el cost íntegre dels servicis en gestió de residus, i a aplicar este mandat com tard fins a abril de 2025. Ja hi ha diversos municipis que s’han avançat a la data de la norma i han anunciat pujades en la taxa de fems, com Ronda (Màlaga), Valdepeñas (Saragossa) o Vitòria-Gasteiz (Àlaba). També localitats veïnes de la comarca com Dénia, Benissa, Ondara, Gata, Xaló o Orba.

I és que els últims anys s’ha incrementat de manera exponencial la taxa que fixa per enviar residus no separats l’abocador de El Campello el Consorci Mare, l’organisme que gestiona els residus urbans dels 52 municipis de la Marina Alta, la Marina Baixa i El Campello. En 2021, l’Ajuntament va pagar prop de 165.000 euros, i en 2022 i 2023 esta quantia va pujar a 216.000 euros, més de 50.000 euros en només un any. També cal assenyalar un nou impost que es va implantar al juliol del 2022 pel qual el consistori va pagar 30.027 euros per abocar els seus residus.

Millores en el servici

A això cal sumar-li la inversió en millores que ha estat implantant l’empresa pública de servicis municipals Poble Net, que es va constituir en 2015 però que va heretar els vehicles i materials de l’antiga concessionària. Des de fa tres anys a esta part, la companyia està immersa en un procés de modernització, amb actuacions com la implantació del sistema porta a porta o la renovació progressiva de la seua flota de vehicles. Alguns d’ells tenien 20 anys i 900.000 km, i ja començaven a fallar, per la qual cosa ha sigut necessari el seu reemplaçament, amb la gran inversió que això suposa.

A més de l’escombradora mecànica, el vehicle elèctric amb bolquet i hidronetejadora, i els dos carros elèctrics, enguany s’invertirà en un camió recol·lector satèl·lit de 3.500 kg i un camió recol·lector satèl·lit compartimental.

El primer edil també ha assenyalat que arran de l’estudi tècnic i econòmic del servici de recollida i gestió de residus han aflorat empreses que no estaven donades d’alta i no pagaven la taxa, per la qual cosa ha avançat que es realitzarà una revisió i actualització exhaustiva del cens perquè complisquen amb esta obligació i, a més, abonen els quatre últims anys que han eludit el pagament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *