Urbanisme

Pego registra al voltant de 500 sol·licituds d’obres en 2023

El 70% de les actuacions són obres menors, el restant obres majors, en les quals destaquen les instal·lacions de plaques solars
L'edil d'Urbanisme de Pego, Laura Castellà / Redacció

La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, ha fet balanç del seu departament durant l’any 2023, període en el qual l’Ajuntament ha rebut al voltant de 500 sol·licituds per realitzar obres al municipi.

El 70% del total són obres menors, mentre que el 30% restant són sol·licituds per a obres majors. Apunta l’edil que aquestes últimes han augmentat “perquè han augmentat les instal·lacions de plaques solars en moltes vivendes del municipi, actuacions que es consideren obres majors. És una notícia molt interessant i important per a nosaltres perquè demostra que la gent està concienciada amb el medi ambient i els problemes del canvi climàtic”.

Respecte a les obres que es duen a terme al municipi, l’edil ha explicat que el departament ha notat que les construccions realitzades durant el 2023 són més grans i en moltes ocasions no es sol·licita el permís. De fet, s’han registrat al voltant d’un centenar d’infraccions urbanístiques, “algunes d’elles estan dins de les 500 sol·licituds per incomplir alguns requisits, altres infraccions són d’obres que no han realitzat cap tipus de registre per sol·licitar l’actuació”, matitza. Una situació “que volem reduir al mínim, que es respecte al màxim la normativa urbanística”.

A partir del 2024, ha explicat la regidora d’Urbanisme, s’aplicarà una sanció quan es detecte una obra en la qual no s’haja sol·licitat el permís corresponent, “el recàrrec serà del 5% del valor del pressupost de l’obra”. A més, comenta Castellà, el propietari haurà de sol·licitar el permís, “com correspon”, del qual haurà de pagar la taxa per llicència urbanística i l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres). Un cop sol·licitat el permís, “que és el primer que hauria d’haver-se fet”, recalca la regidora; es revisarà la documentació i es donarà llum verda o no a l’obra, és a dir, si és legal o no realitzar aquesta intervenció. “En cas negatiu, s’aplicarà una multa urbanística la quantitat de la qual es repartirà al 50% entre el constructor i el propietari”.

Nova arquitecta

Aquest canvi de rumb en el departament urbanístic coincideix amb la presa de possessió de la nova arquitecta municipal, Marina Pascual Perepérez. “Aprofitant aquest nou cicle, volem seguir millorant en el departament. L’objectiu principal és agilitzar les resolucions, aconseguir el 100% i fer més amable la vida al ciutadà, especialment amb el que compleix amb tota la normativa”, ha conclòs Castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *