S’acosten les dates nadalenques i amb elles, els tradicionals menjars i sopars familiars, i també les d’empresa, la del gimnàs… Menjars que solen ser copioses, abundants i regades amb beguda. Motiu pel qual, en el ‘primer café’ de Dénia FM ens ha visitat Ramón de Cárdenas, Digestiu i Metge de Família de la Clínica Sant Carles de Dénia, qui ens ha donat alguns consells per a fer més suportables estes cites.
Cárdenas aconsella realitzar esport «tota la setmana», a més de desdejunar i fer un «micromenjar» en cas que es vaja a sopar de manera abundant, i «no gitar-se al llit de seguida», i beure amb prudència. És a dir, en estes dates «llevar-te un dels menjars», si l’altra menjada serà copiosa, i «menjar o sopar molt poquet», tipus una peça de fruita, un iogurt o una infusió.
Així mateix, recomana «quedar-te amb un poc d’apetit». Així com, «no menjar menjars hipercalòrics». Per al metge digestiu «el més sa és menjar fruita, verdures i peix». I de cara a les persones majors, els mateixos consells, i entre els aliments que els podrien anar millor a este col·lectiu, assenyala com a exemple el «bollit valencià». Evitar menjar massa carn i “processats” a la nit. Una hora ideal per a sopar, a les 20 hores, i «un sopar frugal».
Preguntat per uns productes més saludables de cara a les festes de Nadal reconeix que «es menja el doble i el triple de l’habitual», apuntant que «un excés està bé, no set excessos per Nadal». I entre els plat, uns entrants («que no siga molt d’embotit»), un primer plat i per a postres, preferiblement, fruita abans que pastissos i altres processaments.
També hem volgut abordar els mites del menjar, relacionats amb el pa, la fruita seca, o els lactis i productes light.