Societat

Ramón de Cárdenas: “En els menjars, cal quedar-se amb un poc d’apetit”

Ramón de Cárdenas: "En els menjars, cal quedar-se amb un poc d'apetit"
Ramón de Cárdenas, metge digestiu i de família en la Clínica Sant Carles de Dénia / Miriam Pagán

S’acosten les dates nadalenques i amb elles, els tradicionals menjars i sopars familiars, i també les d’empresa, la del gimnàs… Menjars que solen ser copioses, abundants i regades amb beguda. Motiu pel qual, en el ‘primer café’ de Dénia FM ens ha visitat Ramón de Cárdenas, Digestiu i Metge de Família de la Clínica Sant Carles de Dénia, qui ens ha donat alguns consells per a fer més suportables estes cites.

Cárdenas aconsella realitzar esport “tota la setmana”, a més de desdejunar i fer un “micromenjar” en cas que es vaja a sopar de manera abundant, i “no gitar-se al llit de seguida”, i beure amb prudència. És a dir, en estes dates “llevar-te un dels menjars”, si l’altra menjada serà copiosa, i “menjar o sopar molt poquet”, tipus una peça de fruita, un iogurt o una infusió.

Així mateix, recomana “quedar-te amb un poc d’apetit”. Així com, “no menjar menjars hipercalòrics”. Per al metge digestiu “el més sa és menjar fruita, verdures i peix”. I de cara a les persones majors, els mateixos consells, i entre els aliments que els podrien anar millor a este col·lectiu, assenyala com a exemple el “bollit valencià”. Evitar menjar massa carn i “processats” a la nit. Una hora ideal per a sopar, a les 20 hores, i “un sopar frugal”.

Preguntat per uns productes més saludables de cara a les festes de Nadal reconeix que “es menja el doble i el triple de l’habitual”, apuntant que “un excés està bé, no set excessos per Nadal”. I entre els plat, uns entrants (“que no siga molt d’embotit”), un primer plat i per a postres, preferiblement, fruita abans que pastissos i altres processaments.

També hem volgut abordar els mites del menjar, relacionats amb el pa, la fruita seca, o els lactis i productes light.

Escoltar este audio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *