Turisme

Pablo Martínez lamenta la falta d’inversió en els despoblats moriscos de la Vall d’Alcalà

Entrevista, en Dénia FM, amb l'alcalde d'este municipi de cara a Setmana Santa i Pasqua

De cara a les vacances de Setmana Santa i Pasqua, hem volgut mirar cap a l’interior de la nostra comarca. En concret, cap al municipi amb menys habitants de la Marina Alta, la Vall d’Alcalà (formada pels nuclis d’Alcalà de la Jovada i Beniaia) i les possibilitats i oportunitats que oferix per a passar uns dies de gaudi, gràcies al seu patrimoni natural, històric i mediambiental, lluny de sorolls i presses; i amb una gran varietat gastronòmica.

Amb este motiu, ha visitat el ‘primer café’ de Dénia FM, el seu alcalde Pablo Martínez. En matèria de patrimoni històric i cultural, recordar que la Vall d’Alcalà va ser capital del feu del cabdill àrab Al-Azraq, i entre els vestigis que encara es conserven d’aleshores, Martínez ha destacat els despoblats moriscos, però que es troben en un estat “d’abandó”, assenyala. La seua intenció, assegura, des que assumira l’alcaldia, en 2015, ha estat reactivar estos vestigis amb ajuda de la Conselleria, però de moment no hi ha hagut inversió. Martínez considera que tindria una important repercussió per al municipi.

Quant a recursos paisatgístics i naturals, es poden practicar diferents rutes senderistes. A més de la dels despoblats moriscos, hi ha una altra que porta al visitant a els pous de neu, per a les quals s’ha demanat també subvenció per a la seua senyalització i manteniment.

A això s’hi suma el seu encant natural, envoltat de muntanyes. I la seua rica varietat gastronòmica, amb plats tradicionals com arròs al forn, blat picat o mintxos.

Martínez ha reconegut que els veïns de la Vall d’Alcalà tenen més vincles laborals amb altres comarques veïnes, com El Comtat o l’Alcoià; però també s’està treballant des de l’Ajuntament per a acostar-se als municipis costaners i oferir una oferta complementària entre l’interior i la costa.

Amb l’alcalde també hem repassat els treballs de recuperació de la zona després de l’incendi ocorregut en agost de 2022. I quant al tema de la despoblació, ha apostat per accions de dinamització com les que s’estan portant a terme de recuperació del patrimoni, o mantindre els accessos de camins per a donar accés als camps de cultiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *