Política

Polèmica política entre oposició i govern a Dénia sobre la moció de suport al sector agrari

El PP critica que la moció de l'executiu local s'ha convertit en un al·legat partidista contra la Generalitat Valenciana
Tractorada por el puerto de Dénia / Miriam Pagán

Mentre els estats membres de la Unió Europea han donat, este dimarts, el seu vistiplau a les mesures proposades per la Comissió Europea que suavitzen les exigències mediambientals de la Política Agrària Comuna; en un apartat més proper, en el local, la polèmica política està servida, de nou entre PP i equip de govern a Dénia (PSPV i Compromís) al voltant de la moció de suport al sector agrari.

Equip de govern

L’executiu ha presentat, al ple ordinari de la corporació municipal, una moció que recull les demandes del sector agrari local i incorpora també en les seues peticions una mesura suggerida pel grup municipal Gent de Dénia en relació a “simplificar els tràmits burocràtics [per al sector], eliminant aquells innecessaris o duplicats”, al mateix temps que s’ajuda a petits empresaris i treballadors en les seues gestions.

Per a dur a terme l’elaboració de la moció, la regidora d’Agricultura i Pesca, Sandra Gertrúdix, va mantindre recentment una reunió amb representants dels sindicats agraris –Toni París per part de la Unió de Llauradors i Ramaders i Frank Saubà, d’AVA-Asaja– i Antonio Hedilla, productor, propietari de Villa San José, finca agrícola en el terme municipal de Dénia, per a conéixer de primera mà les necessitats i suggeriments dels agricultors locals que ara apareixen plasmades en el document que es votarà en el ple.

Entre altres punts, l’Ajuntament “assumix la seua responsabilitat històrica amb l’agricultura” i es compromet a convocar com a mínim una vegada a l’any el Consell Agrari i recolzar-se en ell per a elaborar les seues polítiques agràries; a fer complir la normativa municipal relativa a la neteja i manteniment de banquals erms i al control estricte en les construccions irregulars de cases d’aperos; així com a difondre i recolzar iniciatives agrícoles locals. Prendrà també mesures per a evitar els robatoris de fruita i per a visibilitzar l’agricultura en la vida sociopolítica de Dénia com un eix estratègic i econòmic fonamental.

A més d’altres mesures, com assegurar preus justos per als productors agraris, instar al Consell de la Generalitat Valenciana que garantisca el compliment de la Llei de la Cadena Agroalimentària i que impulse la creació urgent d’una Agència Valenciana per al control alimentari que garantisca el pagament de preus justos, així com impulsar mesures que contribuïsquen al consum de productes de proximitat, “limitant la implantació de noves grans superfícies comercials en el municipi i regulant les noves llicències d’obertura” amb condicionants que incentiven i/o premien la implantació de canals de venda de productes de proximitat locals, són altres mesures que contempla la moció.

PP

En resposta, el PP de Dénia recorda que este grup municipal va presentar una moció, en l’anterior ple, que es va quedar sobre la taula per a la seua ampliació i consens. Un consens que no ha sigut tal, critiquen, ja que, “aplicant el seu rodet habitual, l’han presentada per compte seu i sense comptar amb els grups de l’oposició”.

Esteban Chornet, regidor delegat en temes agraris del PP local critica la seua falta de transparència i diàleg amb els grups municipals, “convertint una moció en defensa del camp i l’agricultura, en un al·legat partidista contra la Generalitat Valenciana”.

L’edil popular ha detallat diversos punts que res tenen a veure amb la proposta real dels agricultors i ramaders com, per exemple, l’exigència de la creació d’una Agència Valenciana per al Control Alimentari, quan han estat 8 anys governant el Botànic sense preocupar-se en cap moment del sector.

També ha indicat que “utilitzar els agricultors locals per a fer-se la foto i eixir dient que suportes al sector, és molt demagog. Anunciar que et compromets a convocar el Consell Agrari mínim una vegada a l’any, és burlar-se d’ells i de la resta de membres del Consell. La Sra. Gertrúdix primer hauria de llegir-se el reglament del Consell, principalment on indica que s’ha de convocar una vegada cada tres mesos, circumstància que no realitzen des del 11 de desembre de 2021, última convocatòria del Consell Agrari.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *