Societat

La III Fira Diània Terra d´Oli es celebrarà el dissabte 13 d’abril a Els Magazinos

El objetivo es dar a conocer los aceites de oliva virgen extra de proximidad elaborados por productores locales
Mesa redonda II Feria Olis de Diània 2023 / Els Magazinos

Per tercer any consecutiu, el mercat gastronòmic i cultural de Dénia, Els Magazinos, organitzarà una fira i mercat emmarcada en la iniciativa Cuina de Territori, amb el suport de Cervesa Turia, per a posar en valor els olis d’oliva verge extra de proximitat elaborats per productors locals amb varietats autòctones en cultiu tradicional.

Serà el dissabte 13 d’abril i en aquesta edició estaran presents cinc almàsseres alacantines de l’associació Olis de Diània, que coordina la fira: Tossut Agroecologia Sostenible, de Pedreguer; Castell de la Costurera, de Balones; Racó de Payà, d’Alcoi, Octobris, de La Canyada; i Alfaoliva, d’Alfafara. A més, com a novetat en aquesta III Fira Diània Terra d´Oli, hi haurà també dos productors convidats: un de la província d’Alacant, sota el segell Olis d´Alacant (Senyorius de Relleu, de Relleu) i un altre nacional (Castril Natural, de l’altiplà de Granada, un projecte en el qual participa Joan Castejón, artista il·licità afincat en la comarca de la Marina Alta).

Cata aceites | Els Magazinos

El cartell de la fira, en línia amb l’aposta d’Els Magazinos per a suportar als artistes mediterranis, l’ha realitzat la il·lustradora valenciana Àfrica Pitarch.

Programació de la III Fira Diània Terra d´Oli

A la plaça d’Els Magazinos

10:30h. a 17h. Mercat Diània Terra d’Olis, ubicat a la Plaça d’Els Magazinos, on les almàsseres exhibiran i vendran els seus olis: Tossut Agroecologia Sostenible, Castell de la Costurera, Racó de Payà, Octobris, Alfaoliva, Senyorius de Relleu i Castril Natural.

12:30h. a 14:30h. Taller artístic “L´oli sota l´aigua”, per Ximo Canet. “Una gota d’oli cau, s’immergeix sobre l’aigua, s’expandeix, donant forma a la teua creativitat”, explica l’artista alcoià. En aquest taller, els que ho desitgen aprendran a pintar en l’aigua amb Olis de Diània colorats amb espècies naturals mitjançant la tècnica ancestral del jaspejat, l’Ebrú, que és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El taller consistirà a pintar amb óleos de diferents colors sobre un medi aquàtic per a interpretar diverses espècies marines del nostre Mediterrani.

A la sala del restaurant Les Cuinetes

10:30h. a 11:30h. Taula rodona “La recuperació d’un territori de muntanya”, amb introducció a la història del cultiu d’oliveres per part de l’historiador alacantí Javier Calvo i la presentació dels oleïcultors de les 7 almàsseres: Héctor Carrió de Tossut Agroecologia Sostenible, Carles Pérez de Castell de la Costurera, Esperança Beltrá de Racó de Payà, Luis Miguel Martínez d’Octobris, Ramon Terol d’Alfaoliva, Eduardo Palacio de Senyorius de Relleu i Miguel Ortiz de Castril Natural.

11:30h. a 12:30h. Cata divulgativa amb 7 olis dirigida per Francisco Albert (@yovirgenextra), consultor d’internacionalització d’empreses agroalimentàries i formador en catas d’oli d’oliva des de 2008, a més d’editor de la Guia dels AOVES de la Comunitat Valenciana. També imparteix classes en centres educatius com el Basque Culinary Center. El nostre expert catador realitzarà una xarrada sobre l’oli mentre ensenya a catar-los en una copa tècnica.

Els assistents podran provar diversos Olis de Diània amb pa, es mostrarà com diferenciar distintes qualitats d’olis i els criteris que les defineixen i s’exposaran consells útils per aplicar a casa. Tot això, acompanyat d’una cervesa Turia ben fresqueta. És necessària la inscripció prèvia a la web d’Els Magazinos: https://elsmagazinos.com/producto/mesa-redonda-cata-feria-aceite/

12:30h. Presentació del llibre “La Marina en caiac, crònica d´una travessia anticiclònica” de Just Sellés. La necessitat de documentar els escenaris de les seues novel·les anima als escriptors a viatjar. Eixa gojosa necessitat documental és la mateixa que ha empès a l’escriptor de Beniarrés a prendre alè, omplir la motxilla i seguir les petjades d’aquells que van obrir pas al camí davant d’ell.

Amb l’ingent treball de Cavanilles sempre present, les entusiastes i esgarrifoses paraules de Joan Pellicer en la memòria, i el bon fer de l’esforçat amic i mestre Rafael Cebrián dins de la motxilla, el cronista ha fet de la necessitat una emoció vital que ací i ara desitja compartir.

A més, durant tot el dia, els locals d’Els Magazinos oferiran plats elaborats amb Olis de Diània, per la qual cosa també cal recórrer el Carrer dels Sabors per a provar les seues més de 20 propostes gastronòmiques.

Els Magazinos, amb el seu cicle “Cuina de Territori”, de la mà de Cervesa Turia, té com a objectiu donar a conéixer i destacar els productes de proximitat i de temporada que tant enriqueixen a La Marina Alta. Amb aquesta cita dedicada al denominat ‘or líquid’ es dona a conéixer el territori de Diània, a més de mostrar com la seua cultura, territori i els productes propis que la identifiquen tenen a l’oli com a fil conductor. Aquest esdeveniment és possible gràcies al suport de Cervesa Turia, L´Exquisit Mediterrani i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de La Marina Alta (AEHTMA).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *