Medi ambient

La Generalitat Valenciana modifica de nou la regulació de cremes agrícoles

El reglament limita la crema de residus a menys de 500 metres de zones forestals, amb excepcions regulades
Roda de premsa consellera Elisa Núñez / GVA

Aquest dilluns 15 d’abril, es va publicar una resolució que modifica les condicions de crema de marges de cultiu o eliminació de residus agrícoles o forestals mitjançant l’ús del foc. Aquesta mesura ve motivada per les especials condicions de risc d’incendis forestals que afecten la Comunitat Valenciana, sense previsió de canvi a curt termini. No obstant això i una vegada ja pressa la decisió, la Generalitat Valenciana ha fet un canvi en la normativa.

Fins al 15 d’octubre queda prohibida la crema en aquelles parcel·les que es troben en terrenys forestals, confrontants o dins de la zona d’influència forestal, a menys que aquestes estiguen situades a més de 500 metres de distància de terrenys forestals. Aquestes últimes podran continuar amb la crema en les condicions preexistents a la resolució.

Per a facilitar el seguiment de les zones afectades, l’Institut Cartogràfic Valencià ha actualitzat el visor cartogràfic amb la capa “zona d’influència forestal (ZIF) 500 m”, accessible a través de la seua pàgina web, indicant les àrees restringides per la crema.

A més, la resolució contempla excepcions de caràcter extraordinari per a situacions específiques, com són, parcel·les amb residus agrícoles que requereixen eliminació per raons fitosanitàries, previ informe justificatiu, o aquelles amb cultius llenyosos arrancats abans de la publicació de la resolució i que estiguen pendents de crema per a replantació o transformació.

Les sol·licituds per a estes excepcions es poden presentar en qualsevol registre oficial o a través de procediments telemàtics específics.

Esta regulació té un caràcter excepcional i podria ser objecte de noves modificacions si les condicions que han motivat aquesta resolució experimenten canvis significatius, ja que és “una resolució flexible que permet autoritzar cremes per raons determinades i que respon a unes condicions concretes actuals de notable dèficit de precipitacions, temperatures elevades, vents forts i reiterats, vegetació seca amb baix contingut d’humitat i, per tant, gran quantitat de biomassa que converteix les muntanyes en un polvorí”, ha indicat la consellera d’Interior i Justícia, Elisa Núñez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *