Successos

Desmantellada una associació cannàbica, a Dénia, on es venia droga com si fóra un supermercat

Segons la Policia Nacional, l'associació no complia amb cap dels principis fundacionals que van donar lloc a la seua creació
Material intervenido / Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut en Dénia a set persones pels delictes de tràfic de drogues i pertinença a grup criminal, com a presumptes responsables de la venda de substàncies estupefaents en una associació cannàbica. Sota la cobertura legal d’aquest tipus d’associacions, venien droga al “menudeig” com si es tractara d’un supermercat.

Des d’un dels carrers més cèntrics de la ciutat

La investigació es va iniciar el mes de març, quan es va tindre coneixement de l’existència d’una associació cannàbica que feia de tapadora d’un grup criminal dedicat a la venda de substàncies estupefaents al “menudeig” i que estava ubicat en un dels carrers més cèntrics de la ciutat.

Així doncs, fruit de les gestions d’investigació realitzades per part de la Policia Judicial, es va poder determinar que, aquest local que albergava una associació cannàbica, sota l’empara de la seua constitució legal, realment funcionava com un punt de venda al “menudeig” de marihuana i haixix, substància aquesta última que a més no està permesa en tals associacions.

Les vigilàncies sobre el punt investigat van revelar que, al local, accedien diàriament un gran nombre de persones que no pertanyien a l’associació, superant amb escreix el nombre de 86 socis que constaven inscrits en aquesta.

Quant a la manera d’actuar dels “clients” de l’associació, era sempre molt similar, acudien per adquirir la substància i la treien del local sense consumir-la dins, presumiblement per al seu posterior consum fora, desconeixent-se, no obstant això, el destí final que els compradors donaven a la substància adquirida.

D’aquesta manera, tenint en compte que les bases de constitució d’aquest tipus d’associacions especifiquen, entre altres termes, que la substància ha de consumir-se únicament dins del local, juntament amb altres indicis probatoris observats, els investigadors van poder establir fefaentment que l’associació actuava a manera de “supermercat” de venda de substàncies estupefaents, cosa que sens dubte transcendia la legalitat que permet la constitució d’aquest tipus d’associacions.

Regentat per una parella d’estrangers

Així les coses, alhora que s’acreditava tal activitat delictiva, es va aconseguir identificar els presumptes responsables de l’associació, tractant-se d’un home de 48 anys i una dona de 31 anys, de nacionalitats irlandesa i holandesa respectivament, parella, que constaven com a president i secretària de l’associació en els registres de constitució d’aquesta.

Després de conéixer la seua identitat, els investigadors van decidir dur a terme la fase d’explotació operativa de la investigació, realitzant-se les entrades i registres en el local investigat, així com en el domicili dels principals responsables dels fets sota la tutela judicial, resultant detinguts dins de l’establiment els dos investigats.

Així mateix, en ambdós registres, els agents van trobar marihuana en diferents presentacions; cabdells, picat, cigarrets i fins i tot productes alimentaris compostos per aquesta substància estupefaent a més d’haixix, així com altres elements destinats a la distribució de totes dos substàncies, incrementant el perill per a la salut pública, aconseguint-se incautar 3.984 grams de marihuana i 1.106 grams d’haixix.

Droga amagada per a no ser detectada

Als agents, durant el registre de l’establiment, els va resultar especialment significatiu que, excepte el visible a la zona de la barra, les bosses de cabdells de marihuana es trobaven ocultes entre roba, arribant a descobrir fins i tot pots d’haixix en el poal de la brossa llestos per a la seua venda en pots individualitzats, intentant evitar la seua localització davant una possible inspecció del local.

D’altra banda, també va resultar rellevant per als investigadors el fet que, a la vivenda dels principals investigats, es va trobar una quantitat de substància estupefaent considerablement major a la trobada en l’establiment, cosa habitual en aquest tipus d’il·lícits, ja que, els responsables d’aquestes trames, procuren tindre un altre lloc d’emmagatzematge de la substància estupefaent diferent del club, buscant la seua pròpia seguretat davant una possible intervenció policial.

Després de la detenció dels màxims responsables dels fets, es va detindre a altres cinc persones encarregades de realitzar les labors de gestió ordinària en el local a manera de treballadors, aconseguint-se així detindre als set responsables de l’il·lícit comerç.

Finalment, el resultat de la investigació va concloure que, els arrestats, van aprofitar la regulació específica de constitució d’aquest tipus d’associacions, per a convertir-la en un mer punt d’adquisició de drogues, lucrant-se d’aquest subministrament de substàncies estupefaents a discreció, sense exercir cap mena de control de l’activitat que es realitzava per part dels seus administradors i usuaris, tant en l’interior, com en l’exterior del local, sent totalment alié aquest funcionament als principis fundacionals que van donar lloc a la seua creació.

Els detinguts van ser sis homes i una dona, d’entre 23 i 48 anys, de nacionalitat irlandesa, holandesa, britànica i espanyola. Després de passar a disposició el principal responsable de la trama, es va remetre tot el que s’ha actuat als jutjats d’instrucció de la mateixa localitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *