Successos

Desmantellada una trama que havia estafat més de 500.000 euros a agricultors d’Alacant

L'equip de lluita contra robatoris en el camp de la Guàrdia Civil de Calp va iniciar l'operació 'Nespola' juntament amb la UOPJ d'Alacant
Moment de la detenció / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en el marc de l‘operació ‘Nespola, ha detingut dos persones, dos homes de 52 i 54 anys, desarticulant així una trama delictiva que aplicava el “Timo del nazareno per a estafar més de 500.000 euros a agricultors i empreses del sector agrícola a Alacant i Múrcia.

Al mes de juny de 2023, a través d’una denúncia realitzada per part d’una cooperativa agrícola de la província d’Alacant, la Guàrdia Civil va tindre coneixement de la comissió d’una estafa relativa a la compravenda de diverses partides de fruita, que per la seua magnitud afectava directament a multitud de petits agricultors de la província d’Alacant i Múrcia.

Una vegada coneguda la informació, l’equip de lluita contra robatoris en el camp (ROCA) de Calp i la secció de delictes econòmics de la Unitat Orgànica de Policia Judicial d’Alacant, van iniciar l’operació ‘Nespola’, per a l’aclariment dels fets.

En una primera fase, els investigadors van analitzar la denúncia i van estudiar la documentació recaptada, descobrint que es tractava de l’estafa coneguda comunament amb el nom de “Timo del nazareno”, en la qual havien arribat a estafar 522.387 euros.

Aquest tipus d’estafa consistix en el fet que, els delinqüents, utilitzen empreses fictícies. Es fan passar per clients per a guanyar-se la confiança de les víctimes i així accedir al producte, vendre’l a un preu molt per davall del mercat i posteriorment desaparéixer sense abonar les factures.

Durant la investigació, els agents van aconseguir rastrejar els fruits, que tenien com a país de destinació Itàlia, i van ubicar l’empresa que va realitzar la comercialització. Aquesta empresa tenia seu en la localitat de Vilaseca (Tarragona) i operava en un conegut mercat de proveïments de Barcelona.

En una segona fase, els investigadors van identificar al propietari de l’empresa, un home italià de 54 anys, veí de Tarragona i al qual li constaven antecedents per fets similars al seu país d’origen. Així mateix, els agents van aconseguir identificar una segona persona, que feia de fals comercial. Aquest utilitzava el nom de reconegudes empreses en l’àmbit internacional, mitjançant la falsificació de documents i la creació de correus electrònics i perfils falsos per a donar credibilitat a les operacions.

Aquesta segona persona, un espanyol de 52 anys, comptava amb antecedents per fets similars i quatre requisitòries judicials, sent dos d’elles per al seu ingrés a la presó. Els investigadors, malgrat trobar-se en parador desconegut, van aconseguir situar-lo a la comarca de la Vall d’Aran.

Finalment, en la fase d’explotació, i amb el suport de la UOPJ de Tarragona, el Servei Cinològic de Barcelona i les patrulles de Fiscal i Fronteres de Vielha i Bossost, els investigadors van procedir al registre dels domicilis en les localitats de Vilaseca (Tarragona) i Bossost (Lleida), portant a terme la detenció dels sospitosos, i intervenint 13.820 euros en efectiu. Els agents, també van realitzar el registre de la seu social de la mercantil encarregada de donar eixida a l’estranger als productes agrícoles i van bloquejar 39.513 euros en comptes bancaris.

Els detinguts, als quals se’ls imputen dos delictes d’estafa, blanqueig de capitals, usurpació d’identitat i falsedat documental, han sigut posats a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Tarragona, que ha decretat l’ingrés a la presó per a l’espanyol i llibertat amb mesures cautelars per a l’italià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *