Festes

Els Escacs Vivents de Xàbia submergixen la seua última obra en l’Oceanogràfic de València

L'escenificació serà el dissabte 18 de maig
Escacs Vivents de Xàbia / Redacció

Els Escacs Vivents de Xàbia, Festa d’Interés Turístic Nacional, torna a eixir de les fronteres del municipi.

De la mateixa manera que ja va ocórrer en 2006 quan es va traslladar tota la seua infraestructura a Thiviers (França), a Vitòria en 2007 o a Linares en 2009; la Comissió de Festes Mare de Déu Loreto tornarà a representar la seua última gran escenificació a València el pròxim dissabte 18 de maig.

(A)MAR, l’obra dramàtica ecologista ambientada en les profunditats submarines del litoral de Xàbia, es representarà en un entorn privilegiat i molt en sintonia amb la història de la vint-i-cinquena edició: l’Auditori Mar Roig de l’Oceanogràfic amb capacitat per a prop de 500 persones. Esta obra s’emmarca dins de l’OceanFest, festival lúdic-pedagògic per a tota la família impulsat per la Fundació Oceanogràfic que, del 13 al 19 de maig, divulgarà sobre la importància de preservar el mar a través de l’art, la música i tallers de tota classe.

Fins a València viatjaran els 32 xiquets i xiquetes que humanitzen els bàndols de les blanques i les negres, els músics de l’Orquestra Simfònica del Centre Artístic Musical de Xàbia (que tornaran a interpretar en directe la banda sonora de la partida) i les ballarines de l’acadèmia d’Endanza Jávea, campiones nacionals i representants d’Espanya en el Campionat d’Europa, amb les seues originals coreografies.

Juntament amb ells es desplaçaran un nodrit grup de membres de la Comissió de Festes que s’ocuparà de coordinar l’ambiciós muntatge i tots els preparatius perquè la representació siga un èxit i familiars dels petits actors i actrius. L’Ajuntament de Xàbia facilitarà el trasllat de tots els participants.

En l’edició de juliol de 2023, Francisco Torner, biòleg marí i director de control de gestió en l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València; va ser l’invitat d’honor encarregat de llegir les jugades de les blanques. Al finalitzar la representació, Torner va elogiar la creativa forma de traslladar al tauler d’escacs una història tan rica i el gran treball realitzat per cadascun dels xiquets i xiquetes participants. També va mostrar el seu desig de poder compartir el missatge de (A)MAR en l’Oceanogràfic. Ara, la petició es materialitza en esta il·lusionant representació que la Comissió de Festes fa mesos que prepara i adapta a les característiques de l’Auditori Mar Roig, sense restar-li originalitat a la història duta a terme en Xàbia.

D’esta forma, la Comissió de Festes tornarà a representar la seua èpica i crítica defensa del medi marí com un dels ecosistemes més preuats, valuosos -i alhora més amenaçats- del planeta. Una posada en escena que l’entitat festiva valora com una oportunitat única de continuar dignificant i enaltint esta particular modalitat teatral, pionera i creada en Xàbia, que aúna cultura, infància i joventut, esports i educació.

Jugadors i narrador d’excepció

Els lectors de les jugades de cada bàndol són un element primordial en els Escacs Vivents. L’Oceanogràfic tornarà a dirigir l’atac d’un dels bàndols, mentre que els moviments de l’altre comptaran amb una jugadora única: Marina García, Fallera Major Infantil de València 2024, en representació de la infància de la ciutat. A més, la seua Cort d’Honor estarà present en l’acte donada la importància i el pes protagonista dels xiquets i xiquetes en els Escacs Vivents de Xàbia. La narració tornarà a correspondre al reconegut actor de doblatge Salvador Aldeguer que posa veu a Antonio Banderas i al personatge Rompe Ralph, entre altres.

Entrada gratuïta

La representació tindrà lloc a les 19 h i l’entrada és gratuïta. No obstant això, l’organització de l’Oceanogràfic ha activat un senzill sistema de reserva de localitats a través de la plataforma https://www.eventbrite.es/e/entradas-el-ajedrez-viviente-de-xabia-886204129407. En ella, primer cal seleccionar el nombre d’entrades que es desitgen i, a continuació, indicar les dades bàsiques de contacte (nom, cognoms i correu electrònic). Després de registrar la sol·licitud, l’usuari rebrà un email de confirmació que haurà de mostrar per a accedir a la representació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *