Entrevistes

Javier Calvo: “El port sempre ha condicionat la vida de Dénia”

Entrevista, a Dénia FM, al doctor en Història, exdirector de l'IES Chabás i professor d'este centre educatiu
Javier Calvo, doctor en Història, exdirector de l'IES Chabás i professor d'este centre educatiu / Alba Alborch

Molt s’està parlant del port de Dénia, en l’àmbit polític, en les últimes setmanes i mesos. I cap a eixe enclavament tan important per a la ciutat, però al marge de la política sinó centrat en la seua història i evolució, s’ha centrat el ‘primer café’ de Dénia FM, amb la visita del doctor en Història, Javier Calvo, exdirector de l’IES Chabás i professor d’este centre educatiu.

Calvo ha repassat l’origen del port, o ports, de Dénia, perquè segles arrere n’hi hagueren dos, l’emplaçat on l’actual, i un altre a la Marineta Cassiana; així com la seua evolució, èpoques d’apogeu i decadència, productes i mercaderies més comunes en el comerç al llarg de les seues èpoques, les primeres obres en el port, i la seua vinculació i influència en el desenvolupament de la ciutat.

L’historiador ha ressaltat que “el port continua sent una raó de ser” i “sempre ha condicionat la vida de Dénia”.

A més de la seua importància en època romana o musulmana, va ser seu de galeres en el segle XVII i es va revitalitzar amb l’exportació de la pansa. Va començar a construir-se en 1890, i a finals de la dècada dels 30 del segle XX es van construir els molls. “El seu decaïment coincidix amb l’enfonsament de la pansa”. El seu creixement exponencial va tornar amb l’aparició de les connexions, les millores de comunicació amb altres ciutats com València i Alacant, es va produir el canvi d’un port merament pesquer a comercial i turístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *