Educació

Dénia presenta el nou Pla Municipal de Prevenció d’Addiccions per al període 2024-2028

Les iniciatives que es duran a terme responen als resultats de les enquestes realitzades en centres escolars
Acto de presentación / Redacción

Aquest matí, Melani Ivars, regidora de Benestar Social, Encarna Cáceres, tècnica de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives, i Julia Aguilar, tècnica especialitzada en prevenció d’addiccions, han presentat a la Biblioteca de Dénia el nou Pla Municipal de Prevenció d’Addiccions per al període 2024-2028. Aquest pla, que es renova cada quatre anys, busca prevenir les conductes que fomenten el consum de drogues i els hàbits addictius.

En l’acte de presentació, les responsables han exposat els resultats preocupants d’una enquesta realitzada en els centres escolars amb estudiants de 14 a 18 anys, la qual mostra patrons de consum preocupants entre els joves. Malgrat que el consum d’alcohol és inferior a la mitjana nacional, gairebé el 50 % dels menors de 15 anys ja han provat l’alcohol, amb un 21 % iniciant el seu consum a través d’un familiar.

Presentació Pla Prevenció Addiccions | Redacció

El nou pla inclou estratègies preventives i educatives, amb especial èmfasi en la col·laboració amb la Policia Nacional, el treball amb les famílies, els centres escolars i a nivell comunitari. Es destaquen iniciatives com guies educatives, el projecte escola per a famílies, mesures de sensibilització i materials informatius, així com un programa de servei responsable per al personal d’hostaleria.

Julia Aguilar ha explicat l’increment del consum de vapeadors i cigarrets electrònics entre els joves, una tendència que preocupa especialment a l’ajuntament. L’enquesta també ha revelat que un 25,7 % dels consumidors de cannabis podrien ser considerats consumidors problemàtics, enfrontant-se a un risc elevat de desenvolupar trastorns per consum de substàncies.

El Pla de Prevenció també aborda l’ús excessiu de videojocs i tecnologies digitals, amb un 30 % dels joves superant les quatre o cinc hores diàries.. Aquest fet pot indicar un ús problemàtic que necessita atenció immediata.

Melani Ivars ha expressat el compromís del consistori de combatre aquestes addiccions, que no solament inclouen drogues, sinó també jocs i videojocs, adaptant el pla a les característiques particulars de Dénia. La regidora de Benestar Social ha subratllat la importància de mobilitzar recursos especialitzats per afrontar aquests desafiaments, reafirmant l’objectiu d’assolir un impacte positiu a través d’actuacions planificades i la implicació de tota la comunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *