Política

L’Ajuntament d’Ondara aprova la cessió de la plaça de bous per a una correguda amb picadors

El PSPV vota a favor per imperatiu legal malgrat el rebuig del govern local a la tauromàquia
Plaza de Toros / Ondara

L’Ajuntament d’Ondara va celebrar ahir dijous 30 de maig el ple ordinari de la Corporació Municipal d’aquest mes, i entre els punts de l’ordre del dia, va destacar l’aprovació de la cessió de la plaça de Bous d’Ondara per acollir una correguda de bous amb picadors, a sol·licitud de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Aquest punt va tirar endavant després d’un intens debat, amb els únics vots a favor de PSPV, i l’abstenció de Compromís i PP.

El que es va aprovar va ser la cessió de la plaça de bous d’Ondara el 7 de setembre de 2024, a fi de realitzar un festeig taurí consistent en una correguda de bous amb picadors, amb motiu de la creació d’un circuit de corregudes de jònecs a la Comunitat Valenciana. L’Ajuntament va encarregar un informe jurídic sobre la possibilitat de negar la petició, i aquest informe alertava que cal cedir la plaça per imperatiu legal. L’informe determinava, que segons la jurisprudència en la matèria, la denegació de la cessió de la plaça de bous per part de l’ajuntament, suposaria la inhabilitació per als regidors que s’oposaren a la cessió.

L’alcalde va deixar patent el seu rebuig a aquesta correguda i al maltractament animal, assegurant que «no ens agrada, Ondara és una societat moderna i matar bous és maltractament animal» i «tant de bo el govern d’Espanya prohibira la tauromàquia». Davant aquesta circumstància, l’alcalde d’Ondara, José Ramiro, va recalcar que si bé el govern local no vol acollir aquest tipus d’esdeveniments a la plaça de bous (i per això es va eliminar a Ondara el bou encaixonat i el bou embolat, en considerar-ho maltractament animal), «no es pot obviar la legislació i la jurisprudència sobre aquest tema, que ha determinat la necessitat d’acollir favorablement la sol·licitud de cessió de la plaça de bous per a la celebració de festejos taurins». Segons l’informe, «no es pot denegar l’acte perquè la tauromàquia no està prohibida a Espanya».

Per la seua banda, el portaveu del PP, Àlex Hernández, va explicar l’abstenció del seu grup «perquè hi ha jurisprudència sobre aquest acte i, independentment del que votem, es realitzarà la correguda», afirmant que «particularment no m’agraden els bous, però ho respecte». «Estic en contra del maltractament animal», va assegurar, però també va afirmar que «hi ha una certa hipocresia perquè altres actes que se celebren a Ondara com les entrades de bous», també són maltractament animal (per a ell); a la qual cosa va preguntar que «on està el nivell de maltractament per a estar en contra?». Considerant que hi havia «certa hipocresia» en aquest punt del ple, per això el PP es va abstindre.

La portaveu de Compromís en aquest punt, Àngels Grimalt, va argumentar l’abstenció del seu grup afirmant que «les nostres creences ens impedeixen votar a favor». No obstant això, va ressaltar, igual que l’alcalde, que «tenim les mans lligades en aquest assumpte» perquè «la jurisprudència ens obliga». Va aprofitar per a fer una crida a la ciutadania perquè es manifeste en contra d’aquest tipus d’actes taurins i va avançar la intenció de crear una associació en contra de la tauromàquia a Ondara; per a això va convidar la població a sumar-se.

Davant de la pregunta d’Àlex Hernández de si considerava maltractament animal també les entrades de bous, la resposta va ser sí, però va matisar que coneixien «les circumstàncies socials d’Ondar» i que «llevar aquest tipus de festejos seria un descontentament per a la població».

L’alcalde, José Ramiro, va culminar el torn de debat retraient que el vot d’abstenció «és no voler jugar-se el tipus», i que enfront d’això, «el PSPV tria la responsabilitat que tenim com a govern» i per això «votem a favor per imperatiu legal», i així quedaria reflectit en l’acta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *