Política

Gent de Dénia presenta una moció amb un protocol per a regular els lloguers turístics

L'agrupació assenyala cinc punts clau que podrien millorar la convivència
Lloguers turístic / Redacció

En resposta a l’augment dels lloguers turístics a Dénia, el grup polític Gent de Dénia ha presentat una moció per a crear un Registre Municipal de Lloguers Turístics, amb un protocol de cinc punts dissenyat per a abordar els problemes associats a esta pràctica.

La proliferació de lloguers turístics en diverses zones de la ciutat ha provocat diversos problemes, incloent-hi l’increment dels lloguers no turístics, l’augment del cost dels immobles i la massificació. A més, estos lloguers han tingut un impacte ambiental negatiu, contribuint a la degradació i contaminació acústica, així com generant residus i comportaments incívics.

Gent de Dénia destaca la problemàtica de la convivència entre inquilins turístics i residents habituals. Segons la moció, els residents s’enfronten a sorolls nocturns, ús inadequat de zones comunes i neteja d’àrees compartides a causa de la falta de responsabilitat d’alguns inquilins turístics.

El Tribunal Suprem va dictar al març de 2024 que les Comunitats de Propietaris poden restringir o prohibir els lloguers turístics en les seues juntes, sol·licitant a l’Ajuntament un registre de comunitats on no es concedisca el Certificat de Compatibilitat Urbanística. No obstant això, Gent de Dénia considera que esta mesura no és suficient i proposa un protocol més ampli.

El protocol presentat inclou els següents punts:

  • Registre Municipal: Permetre a les Comunitats de Propietaris decidir si volen o no habitatges de lloguer turístic, o limitar el número existent.
  • Carnet per Punts: Implementar un sistema de punts similar al del permís de conduir, on les infraccions dels inquilins resulten en la pèrdua de punts. En perdre tots els punts, el propietari no podrà llogar l’immoble durant un període de 2 a 5 anys.
  • Llicencia Quinquennal: Requerir la renovació de la llicència de lloguer turístic cada cinc anys, amb la documentació actualitzada.
  • Protocol de Control: Establir un procediment d’inspecció davant queixes veïnals, realitzades per la policia local o un servici d’inspecció d’habitatges.
  • Moratòria Temporal: Imposar una moratòria en la concessió de nous Certificats de Compatibilitat, permetent a les Comunitats de Propietaris decidir la seua posició respecte a estes autoritzacions.

Gent de Dénia confia que este protocol ajudarà a assegurar una convivència harmoniosa entre residents permanents i turístics, minimitzant els conflictes en els veïnats de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *