Sanitat

Una trentena de joves evidencien un gran desconeixement juvenil sobre els recursos sanitaris a la Marina Alta

Els centres d’atenció primària i d’informació destacats com a agents clau per orientar en matèria de salut
IV Fòrum Jove de Pego / Aj. Pego

El IV Fòrum Jove de Pego va acollir a una trentena de joves i agents sanitaris locals que participaren el passat divendres revisant el mapa de recursos sanitaris existents a la Marina Alta.

Així van descobrir una de les evidències més significatives, un elevat grau de desconeixement sobre aquests. La salut mental, l’orientació laboral i l’oci nocturn foren els tres temes clau que centraren el debat i que travessaren altres àrees temàtiques que es posaren sobre la taula com: violència domèstica, identitat de gènere, salut sexual, gestió emocional, formació i emancipació, activitat física i trastorns alimentaris.

IV Fòrum Jove Pego | Aj. Pego

La sessió de treball participatiu, organitzada per la regidoria de joventut de l’Ajuntament de Pego, comptà amb la seua regidora Paula Orihuel com a representant municipal qui mostrà una gran satisfacció per poder interactuar amb el jovent directament, recollir les seues demandes i fer-les servir com a fulla de ruta en el desenvolupament de les polítiques municipals.

Els tècnics de la Xarxa Salut, Josep Bisbal i Marc Brell foren els encarregats de guiar les taules participatives i dinamitzat l’encontre dirigit per les tècniques municipals de joventut. Bisbal i Brell, de manera introductòria, presentaren als assistents els determinants clau de la salut: estils de vida, relacions socials, economia, activitat i entorns naturals i construïts. Sorprenent el jovent en assenyalar que la salut es troba més condicionada pel lloc on naixem i els recursos dels que disposem que pel nostre codi genètic.

Per la seva part, la tècnica coordinadora de joventut, Maido Moreno, celebra que el jovent pegolí ja identifique el CiJ (Centre d’Informació Juvenil), Infojove Pego, com a punt de referència al que poder acudir en busca d’assessorament i guia en qualsevol matèria de les abordades. El jovent present al fòrum destacà especialment l’elevat grau de confiança que han assolit les tècniques en el seu contacte diari amb la joventut.

IV Fòrum Jove Pego | Aj. Pego

Però el IV Fòrum Jove de Pego evidencià sobretot l’elevat grau de desconeixement existent en tots tipus d’àmbits, més directament vinculats o no amb la salut, com puguen ser des de la planificació familiar –que ara sabem ofereix atenció específica cada dijous al centre de salut- o en matèries transversals com l’assessorament laboral al respecte del qual molts joves encara mostraren desconèixer l’existència d’un espai clau com puga ser CREAMA-Pego. A este respecte cal destacar que la regidoria de joventut forma part de la Plataforma per la salut mental i l’empleabilitat juvenil. De la mateixa manera, el portaveus de Salut Pública presents al fòrum incidiren en la importància del metge de capçalera com a pont amb l’especialista pertinent. Informaren de l’existència d’una unitat de salut mental infantil i adolescent (USMIA, Dénia) i d’una àrea d’atenció psicològica al departament municipal de la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego i les Valls on també es centralitza, entre d’altres, el treball de prevenció en matèria d’addiccions (UPC).

IV Fòrum Jove Pego | Aj. Pego

També quedà palesa la soledat involuntària que pateixen molts joves i davant la qual l’associacionisme pot jugar un paper clau. Els joves pertanyents al Club de Bàsquet Pego, presents al fòrum, destacaren l’esport com a eina clau de socialització per combatre l’aïllament i la segregació.

A banda de la tasca informativa de les associacions especialitzades entre les quals foren anomenades: l’Unitat de Salut Mental Infantil i Adolescent (USMIA- Dènia), l’àrea d’atenció psicològica al departament municipal de Serveis Socials, o les associacions de prevenció i suport als afectats per casos de suïcidi APSU (Alacant ) o CAMINAR (València). Així com en matèria de trastorns de conductes alimentàries es feu esment a la UTCA de l’Hospital la Fe de València, AVALCAP- Alcant o Punt i Coma d’Alcoi. Si bé en matèria de gestió emocional els joves presents apel.laren a la família i les amistats com recurs immediat al que recórrer sempre i la natura (la Marjal px.) com espai saludable de retrobament personal. Els amics d’Acció Urgent que per qüestions laborals no pogueren acudir a l’encontre sí han volgut destacar la identificació de problemes vinculats amb el consum abusiu d’alcohol entre menors en períodes festius concrets.

IV Fòrum Jove Pego | Aj. Pego

I pel que fa a les demandes i necessitats que el IV Fòrum Jove de Pego deixà sobre la taula, els joves reclamen: divulgació de proximitat amb testimonis personals que els servisquen de referent; espais públics i privats que els oferisquen oci nocturn (cine a la fresca, recreatius, pubs); un teatre auditori; un pulmó verd recreatiu dins el casc urbà com a espai inter-generacional; tallers d’oci educatiu per a majors de 20 anys; la popularització de les festes patronals (apostant per les Quintades); una millor informació en matèria de prevenció addiccions i TCA (trastorns de conductes alimentàries); l’existència d’una associació que oferisca suport al col.lectiu LGTBI+; i en matèria esportiva s’afinà fins al punt de reclamar l’acondicionament de la pista de la Trilladora o la incorporació d’un nou equip de so al pavelló municipal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *