Sanitat

Alcaldes i sanitaris auguren “un estiu complicat” a la Marina Alta

Reunió de la Xarxa d’Alcaldies amb el Comité d’Empresa de l’Hospital de Dénia
Moment de la reunió / Miriam Pagán

Cinc dies després que la Conselleria de Sanitat declarara el departament de Salut de Dénia (DSD) de difícil cobertura, ha tingut lloc una reunió entre la Xarxa d’Alcaldies i el Comité d’Empresa de l’Hospital de Dénia, al saló de plens de l’Ajuntament de la capital comarcal.

Els motius de la trobada eren dos principalment. Per una banda, donar compte de la reunió mantinguda, setmanes enrere entre l’alcalde i el vicealcalde de Dénia, Vicent Grimalt i Rafa Carrió, amb el conseller de Sanitat, Marciano Gómez. I, en segon lloc, conéixer de primera mà les necessitats dels professionals sanitaris.

La falta de facultatius ha sigut un dels temes exposats en la trobada. Grimalt ha explicat que Gómez els va transmetre la “preocupació per la falta de professionals, pels problemes arrossegats des de fa temps”. Principalment, falten facultatius, encara que el conseller apuntava que no és una situació exclusiva del DSD sinó també d’altres punts.

Sobre aquesta qüestió, els sanitaris presents en la reunió han indicat diversos exemples. Així, de les 10 places en psiquiatria, només n’hi ha tres; i en Urgències, la “situació és dramàtica”, de 28 només n’hi ha 13.

Grimalt ha afegit que “falta molta gent” i cobrir aquestes places “no té fàcil solució”, augurant que “el problema és que passarem un estiu complicat”. El munícipe denier ha incidit en el fet que des de les alcaldies “no tenim competència per solucionar-ho, més enllà de transmetre a qui corresponga”, les necessitats dels professionals. I ha subratllat el fet que “tota la comarca sempre ha estat unida, en sanitat, perquè és una qüestió que no té color polític”.

Malgrat la seua declaració com a difícil cobertura, no sembla que aquest departament “siga atractiu” per a professionals d’altres zones.

És ací on l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús ha apuntat que cal “buscar la diagnosi”. I d’ací, ha incidit en la importància d’aquests contactes amb el Comité d’Empresa.

Coincidixen que “hi ha molts factors”, no només la qüestió de l’habitatge, el preu dels lloguers o qüestions demogràfiques. “Si la plantilla de l’Hospital de Dénia haguera estat com toca, cobrir un o dos pot ser fàcil, però amb tanta carència que hi ha deu ser complicat”, ha indicat l’alcalde de Dénia.

Els professionals sanitaris han indicat que falten uns 50 facultatius més quant a cobertura. En aquest aspecte, el president del Comité d’Empresa, Joan Sarrió ha subratllat que hi ha “molta falta en Urgències, en els Centres Salut” i en especialitats com “Urologia, Nefrologia, Psiquiatres…” i confia que “la Conselleria busque aquesta fórmula per a millorar la cobertura” per a la ciutadania de la Marina Alta.

Sarrió ha assenyalat que “venim d’una gestió que va deixar molt minvat en l’àmbit de professional sanitari, sobretot facultatius i altres categories”, afegint que, la “categoria de facultatiu no l’han poguda recuperar per Conselleria perquè no hi ha en borsa” i per les “dificultats” per a vindre a la comarca des d’altres zones “per qüestions demogràfiques i d’habitatge”.

El president del Comité d’Empresa ha indicat que “esperem que aquesta mesura (la declaració del DSD de difícil cobertura) puga aportar un plus de millora que puga fer que s’incremente aquest nombre de facultatius”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *