Medi ambient

Bio Jardín Sostenible i el Centre Excursionista de Xàbia, guanyadors de la I edició del Premi Medi Ambiental

Rosa Cardona: “Xàbia és privilegiada per la mar i per la terra”
Guanyadors de la I edició del Premi Medi Ambiental / Tino Calvo

L’empresa de jardineria Biojardín Sostenible i el Centre Excursionista de Xàbia van rebre ahir per la I edició dels Premis Medi Ambiental que concedeix l’Ajuntament amb motiu del dia mundial del Medi Ambient.

El jurat format per tècnics municipals va estudiar les candidatures presentades i en una reunió celebrada el dia 3, va decidir que foren aquesta empresa i el Centre Excursionista els mereixedors d’aquest guardó que pretén reconèixer el treballat d’empreses i col·lectius en la defensa del Medi Ambient.

Premis Mediambient Xàbia 2024 | Tino Calvo

L’acte es va celebrar en el saló de plens de l’ajuntament, amb presència de l’alcaldessa, Rosa Cardona i el regidor de Medi Ambient, Juanlu Cardona així com Jan Van Eijle (propietari de Bio Jardí Sostenible) i Rafa Serra (del Centre Excursionista Xàbia), al costat d’empleats de l’empresa, membres del CEX i altres col·lectius implicats en la protecció i cura del medi ambient a Xàbia com ‘Xàbia, et vull neta’ o la Creu Roja.

Premi Biojardín Sostenible | Tino Calvo

Després d’arreplegar el premi, Jan Van Eijle fundador en 2000 de l’empresa Bio Jardí Sostenible va reconèixer que era un honor “rebre aquest premi” que va dedicar als seus empleats, clients i proveïdors. L’empresari va remarcar “convencem als clients de la importància d’emprar als seus jardins plantes autòctones” i va recordar que el Montgó és el parc natural amb major biodiversitat d’Europa, amb més de 600 espècies “imaginaris el patrimoni natural que tenim a Xàbia”, va concloure.

Per part seua, Rafa Serra, en representació del Centre Excursionista Xàbia va expressar que aquesta I Setmana del Medi Ambient “és l’acte més important que s’ha realitzat relacionat amb el medi ambient a Xàbia que jo recorde” i va animar al govern local al fet que “es repetisca”.

Centre Excursionista de Xàbia | Tino Calvo

El membre del CEX va subratllar que tot el col·lectiu està conscienciat amb la cura de les muntanyes “abans de l’esport, el primer és cuidar la muntanya”. Uns principis que inculquen als més petits a través de l’Escoleta de Muntanya.

“Xàbia és privilegiada per la mar i per la terra”

Com a tancament de l’acte, va intervenir l’alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, qui va donar l’enhorabona en nom de la corporació i tots els veïns als guanyadors així com als col·lectius que participen en les diverses accions relacionades amb el Medi Ambient que es convoquen durant tot l’any, tant per l’Ajuntament com per aquests col·lectius o persones anònimes.

Cardona va remarcar que “Xàbia és privilegiada per la mar i per la terra”, per la mar “treballem per a protegir la posidònia oceànica” i per terra el treball se centra en “el subsol i els aqüífers”. Per això tant l’empresa municipal d’aigües, Amjasa, com l’Ajuntament està centrat en la millora de la xarxa de sanejament.

Rosa Cardona, alcaldesa de Xàbia | Tino Calvo

Així mateix, va destacar que l’Ajuntament i l’empresa municipal d’aigües, Amjasa “ens hem conscienciat per a aconseguir el cicle integral de l’aigua”, de manera que “puguem recuperar l’aigua que va a la mar, per a regar jardins públics i privats, així com per a l’agricultura”.

La primera edil va destacar el treball que realitza Bio Jardí Sostenible en la recuperació de les espècies autòctones i va apostar perquè als jardins que es construeixen es plante espècies com a garroferes, ametlers i oliveres “que són les que fan la nostra essència de poble, una particularitat que hem de creure’ns i defensar-ho perquè perdure en el temps”. Respecte al CEX, va subratllar el seu compromís amb el Medi Ambient, un compromís que transmeten a les noves generacions a través de l’Escoleta de Muntanya.

Premi Mediambient | Tino Calvo

Finalment, l’alcaldessa, va enviar un missatge a tots els assistents i als veïns i veïnes, “us demane per favor que no utilitzeu tovalloletes en el WC, són residus que acaben en la mar i embossen els bombaments”, la qual cosa provoca que des d’Amjasa hagen de fer contínues reparacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *