Província

Cau una banda que robava vehicles a Calp i El Verger per a la seua venda en països europeus

Empraven tècniques de tecnologia avançada per fer-se amb els vehicles, manipular bastidors i la documentació
Part del material intervingut en l'operació / Policia Nacional i Guàrdia Civil

Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desarticulat un grup criminal que, assentat a les províncies d’Alacant i Màlaga, robava vehicles de mitjana a alta gamma a refugiats a Espanya per la guerra a Ucraïna, per a la seua posterior falsificació i venda a compradors de qualsevol país d’Europa. Alguns d’aquests robatoris van ocórrer a la Marina Alta, concretament a Calp i El Verger.

Quan algunes de les víctimes intentaven demanar ajuda a les xarxes socials per localitzar el seu cotxe robat, els autors contactaven amb elles i els demanaven un rescat per tornar-los el cotxe.

L’operació conjunta entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per localitzar els responsables es va iniciar a principis de 2023, després de detectar-se un augment significatiu de robatoris de vehicles de gamma mitjana-alta a les províncies d’Alacant, Màlaga i Múrcia.

Els agents van comprovar que els autors robaven els vehicles a la nit i que, tan prompte com es feien amb el turisme, fugien des del lloc del robatori fins a la província de Màlaga, abans que el propietari poguera adonar-se del que havia passat i denunciara la sostracció. Els autors triaven autovies i autopistes principals per arribar a la seua destinació al més ràpidament possible.

Els investigadors també van esbrinar que aquest viatge el feien precedits per un vehicle llançadora, que els facilitava no ser descoberts pels agents en cas que durant el trajecte hi haguera controls policials.

Esporàdicament, quan les circumstàncies no els permetien el trasllat immediat a Màlaga del cotxe acabat de robar, el “refredaven” en localitats de pas entre Alacant i Màlaga, deixant-los estacionats en urbanitzacions de residents amb alt poder adquisitiu, de manera que els vehicles passaven desapercebuts. Passats uns dies, procedien de manera similar a l’habitual, de nit, utilitzant vies principals, i precedits per una llançadora.

Els agents han localitzat 25 víctimes de robatori de turismes comesos a les localitats d’Alacant capital, Calp, Pilar de la Horadada, El Verger, Guardamar del Segura, Torrevieja i la Vila Joiosa a la província d’Alacant; a Marbella (Màlaga); i a San Pedro del Pinatar a la Regió de Múrcia. El valor total d’aquests vehicles robats ascendix a un milió d’euros, sent el valor individual d’entre 30.000 i 90.000 euros, segons marca i model.

Una vegada a Màlaga, els vehicles eren “refredats” i “maquillats”, és a dir, els deixaven estacionats durant un petit període de temps per comprovar que ni els propietaris ni les Forces i Cossos de Seguretat tingueren el turisme localitzat. Passat aquest període, manipulaven el bastidor, falsificaven les plaques de matrícula i la documentació, i posteriorment els posaven a la venda de segona mà a particulars de tota Europa, emprant com a canal de venda una aplicació de missatgeria mòbil.

Els investigadors han tingut constància que alguns perjudicats sol·licitaven ajuda a través de grups de compatriotes a les xarxes socials per intentar recuperar els seus vehicles. En aquestes ocasions, un membre del grup criminal contactava amb ells i els oferia recuperar el seu cotxe a canvi de diners. Per donar credibilitat a la situació, arribaven a enviar als perjudicats alguna fotografia d’objectes personals trobats pels extorsionadors a l’interior del seu vehicle.

Com a rescat, els sol·licitaven quantitats que oscil·laven entre 10.000 i 20.000 euros i els exigien el pagament en criptomonedes. Una vegada que la víctima accedia a l’extorsió, li indicaven una ubicació a la qual acudir per recuperar el seu cotxe, obligats, sota amenaça d’atemptar contra ells “ja que sabien on vivien”, a retirar la denúncia i mentir a les autoritats al·legant que havien trobat el seu cotxe, que no els l’havien robat, sinó que havien oblidat el lloc on l’havien deixat estacionat. Els agents han localitzat 11 víctimes d’aquestes extorsions, algunes de les quals, malgrat haver pagat, no van recuperar el seu vehicle.

La primera fase d’explotació

La primera fase d’explotació va tenir lloc fa un any, el maig de 2023, quan els agents van detectar que alguns dels investigats pretenien fugir a l’estranger en vehicles sostrets, sent interceptats a la frontera amb França. En aquell moment es va detindre tres homes, un d’ells a Burgos i els altres dos a Benicarló (Castelló), interceptant dos vehicles robats en els quals viatjaven els tres detinguts, i un tercer vehicle a Marbella, “maquillat” i preparat per a la seua venda.

La segona fase d’explotació

En la segona fase d’explotació, duta a terme entre el 21 i el 23 de maig d’enguany, s’han realitzat tres entrades i registres, un en un domicili a la localitat d’Alacant capital i dos a la província de Màlaga, dels quals un ha sigut en el domicili del líder, a la localitat de San Pedro de Alcántara (Màlaga), i un altre en una campa de vehicles a l’extraradi de Marbella (Màlaga), on la banda emmagatzemava els vehicles robats per a la seua manipulació. En aquesta fase s’ha detingut a tres persones i s’ha investigat a altres cinc.

El total de l’operació són sis detinguts i cinc investigats, tots homes, amb edats compreses entre 34 i 54 anys, de nacionalitats lituana, russa i ucraïnesa. Se’ls imputen 25 delictes de robatori de vehicle, 11 delictes d’extorsió, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

Entre els detinguts es troba el líder del grup, un home de 48 anys, de nacionalitat russa, que residia a San Pedro de Alcántara (Màlaga) i la missió del qual era donar eixida als vehicles una vegada maquillats. Al seu domicili, allotjava als membres del grup encarregats de traslladar els vehicles robats fins a Màlaga.

S’han recuperat un total de 15 vehicles robats, valorats en més de 300.000 euros. A més, s’han intervingut 140.000 euros, i el material emprat per la banda per a l’obertura i sostracció dels vehicles, i la falsificació de la documentació.

Les víctimes són, en la seua totalitat, ciutadans ucraïnesos refugiats a Espanya.

La causa ha sigut dirigida des del Jutjat d’Instrucció número 2 de Torrevieja, que ha ordenat l’ingrés a presó de dos dels detinguts.

L’operació ha sigut desenvolupada per les Unitats Contra la Delinqüència i Crim Organitzat (UDYCO), de la Policia Nacional de Màlaga i Alacant i l’Àrea d’Investigació de la Guàrdia Civil de Torrevieja, que han comptat amb l’Aplicació de la Xarxa d’Intercanvi Segur d’Informació (SIENA) d’Europol per a la comunicació multilateral entre Espanya i altres països de la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *