Cultura

El Poble Nou de Benitatxell fa una crida al seu veïnat per a recuperar la memòria del treball del plàstic

L’Ajuntament ha organitzat una reunió participativa per a rescatar testimonis el 5 de juliol a la Biblioteca Municipal
Imatge dels jovens 'pobleros' | Restaura per Vicent Ferrer / Aj. Benitatxell

El Poble Nou de Benitatxell vol recuperar la memòria d’un dels treballs artesanals més identitaris: el treball del plàstic. Durant el segon lustre dels anys cinquanta, abans de la irrupció del turisme massiu, un esdeveniment imprevist va transformar molts aspectes de la vida econòmica i sociocultural del Poble Nou de Benitatxell.

Es tractava de l’arribada del que de manera col·loquial els poblers i pobleres van anomenar “el plàstic”, concepte molt general que definia totes les tasques relacionades amb el treball de fer cistelles o bosses de plàstic, distribuïdes en les fàbriques, tallers o magatzems que hi havia al municipi.

Una dècada després, la feina d’elaboració i muntatge es va traslladar en part a les cases particulars i es va implantar el que s’anomena “domestic system”, “putting out system” o taller de treball al domicili, una manera de treballar on l’empresari proporcionava les matèries primeres (plàstic, jonc, cordell de les anses, etc.) i que es caracteritzava per la flexibilitat horària que permetia compaginar les tasques agrícoles i/o domèstiques, es trobava fora de qualsevol reglamentació laboral i suposava l’increment d’hores diàries treballades per part de la dona en la nova ocupació.

Per tal de rescatar esta pràctica tan particular del municipi per a documentar-la i posar-la en valor, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Patrimoni, ha organitzat una reunió participativa el divendres 5 de juliol, a les 10:30h, a la Biblioteca Municipal.

Treballadors a les fàbriques | Restaurada per Vicent Ferrer

“Animem a tota la gent que haja estat relacionada amb el treball del plàstic a ajudar-nos a recuperar la memòria d’esta tradició tan particular i identitària del nostre poble, bé siga aportant els seus records i informació, o bé fotografies, materials, ferramentes, etc.”, ha apel·lat el regidor de l’àrea, Víctor Bisquert. L’objectiu principal, ha explicat, és crear un fons documental i recopilar tota la informació possible sobre este ofici abans que desapareguen els testimonis orals que hi van participar d’ell en primera persona.

Imatge de l’època dels treballs del plàstic | Restaurada per Vicent Ferrer

A més, s’espera que siga la primera pedra de ‘La llar del record’, un projecte a gran escala en el qual estan treballant diverses regidories i àrees de forma transversal i que busca recuperar la memòria oral i gràfica de la localitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *