Oci i temps lliure

Els Magazinos celebra la tercera edició de la fira ‘Sol i Sal’: aquesta és la programació

L'homenatge als salaons de La Marina Alta es celebrarà el dissabte 29 de juny
Sol i Sal / Els Magazinos

Els Magazinos organitza una fira per visibilitzar la importància històrica i actual dels salaons a la Marina Alta dins del cicle Cuina de Territori. ‘Sol i Sal’ se celebrarà el dissabte 29 de juny i, com sempre, compta amb el patrocini de Cerveza Turia.

Els salaons, elaboracions realitzades mitjançant un procés d’assecat de peixos de les llotges, formen part de la identitat de la comarca alacantina i és per això que, a través d’una àmplia programació cultural i gastronòmica que inclourà xerrades d’experts, degustacions i plats elaborats expressament per a l’ocasió, Els Magazinos honrarà aquesta part de la nostra història.

En aquesta ocasió, el cartell de la fira ‘Sol i Sal’ l’ha realitzat la il·lustradora valenciana África Pitarch, amb qui Els Magazinos col·labora des de fa uns anys, sempre sota el concepte de “Fem Poble”, amb el qual pretén recolzar els valors de proximitat, defensa del local i valorització de la cultura i del territori.

Programació ‘Sol i Sal’ 2024

Taula redona “Evolució de la pesca tradicional i la conservació del peix i la seua influència en la gastronomia” d’11 a 13 hores.

Intervindran:
– El Doctor en Història Javier Calvo, que ens parlarà dels perills del mar, els monstres marins i altres formes de conservar el peix, enllaçant-ho amb els naufragis i el Museu del Mar de Dénia.
– Els pescadors Amadeu i Marc Ros de la Barca Cap Prim Segon de la confraria de Xàbia. Pare i fill ens explicaran com és actualment la campanya de la tonyina que es pesca entre Dénia, Xàbia i Eivissa i ens il·lustraran sobre els peixos secs de barca que realitzen a bord. A més, podrem tastar la musola seca que elaboren i que el restaurant A la Fresca prepara a la flama.
– El pescador Jesús “El Canari” de la Barca Germans Femenia de la confraria de Dénia, ens contarà la tradició familiar d’assecar peix i la seua experiència en barca de Trasmallo.
– L’escriptora i divulgadora gastronòmica Ángeles Ruiz ens parlarà “De la cuina de l’abundància a l’arqueogastronomia”, sobre aquestes elaboracions humils que estan desapareixent. Descobrirem la història darrere de les receptes realitzades amb salaons de peix que són filles de la fam com el bull amb ceba, bull amb creïlles, el budellet, guisaet d’espinetes i xones amb fenoll, coques amb sangatxo o tonyina de sorra.
– Tony Pérez, creador d’Alma Marina, marca de semisalaons alacantins, que donarà a conèixer l’evolució dels salaons des de l’època romana fins als nostres dies i ens contarà les particularitats de la sardina de bota en salmorra i de la cavalla en semisalaó. Amb degustació inclosa.

Sardinada en el restaurant A la Fresca, a la plaça Denia és vida d’Els Magazinos. Els assistents podran demanar un plat de sardines a la brasa + una cervesa Turia per 10€. Horari de 12:00 a 14:00 hores.

Taller d’iniciació a la llata de La Marina Alta, impartit per Ana María Seguí, de 12:00 a 14:00 hores.

Els Magazinos Sol y Sal | Els Magazinos

Les inscripcions es poden fer al telèfon 636 484 888 i tindrán un preu de 20 €. Durant tot el matí, també hi haurà venda d’artesania de Gata de Gorgos amb Timmi Monllor, i els locals del Carrer dels Sabors prepararan plats elaborats amb salaons, inspirats en ‘Sol i Sal’, sempre maridats amb una cervesa Turia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *