Política

La posidònia, un estiu més, a debat a Dénia

El PP anuncia que la Conselleria modificarà la norma sobre la restricció de la seua retirada i Pepe Doménech assegura no tindre cap coneixement
Imatge d'arxiu de la platja Molins de setembre de 2023 / Vicent Fornés

Un estiu més, la polèmica per la posidònia torna a sobrevindre en el panorama polític de Dénia, amb encreuament de comunicats entre el PP i el regidor de Platges de Dénia, Pepe Doménech.

Aquesta vegada arran de la compareixença pública de l’alcalde i el regidor , sobre el nou manual de la Generalitat relatiu a la seua retirada.

El PP denier emetia un comunicat de premsa, informant que la Conselleria “aprovarà una norma que entrarà en vigor immediatament i que permetrà la retirada de la posidònia tal com s’estava realitzant fins ara”. Al que el regidor de Platges, Pepe Doménech assegurava, en un altre comunicat, no tindre coneixement al respecte, sobre aquestes previsions de la Generalitat Valenciana.

Comunicat del PP

Aquest dimarts 25 de juny l’equip de govern de l’Ajuntament de Dénia, oferia una roda de premsa, en què explicava els problemes per a la retirada de posidònia com estava sent habitual fins a la data. Una circumstància que l’equip de govern ja sabia des de fa diverses setmanes, i que no ha tret a la llum fins ahir.

La portaveu del Grup Municipal del Partit Popular a Dénia, Pepa Font, ha mostrat la seua sorpresa per aquesta roda de premsa, “ja que era una cosa que l’equip de govern sabia fa diverses setmanes i en lloc de treballar per solucionar la qüestió, ho amaga i oferix rodes de premsa en el moment que es veu sobrepassat per les crítiques de la falta total de neteja viària a la ciutat”.

La regidora popular ja li va assenyalar a l’equip de govern en el Debat de l’Estat de la Ciutat de la setmana passada, que “es posava a disposició per, unint esforços, poder anar a les diferents Conselleries a solucionar dubtes que pogueren perjudicar els deniers, però ja veiem que el seu modus operandi és la roda de premsa atacant el Consell en lloc del diàleg i les solucions”.

Des del Partit Popular de Dénia, s’han mantingut diferents converses amb responsables de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, i en especial amb la Direcció General de Medi Natural on han indicat que “una vegada detectat la qüestió durant el mes de maig, aquesta Direcció General ha estat treballant des de llavors en l‘adaptació d’una nova normativa que s’aplicarà aviat, a les platges de la Comunitat Valenciana i que ja s’està executant per exemple, a les illes Balears.

A principis del mes de juliol, la Conselleria de Medi Ambient aprovarà una norma que entrarà en vigor immediatament i que permetrà la retirada de la posidònia tal com s’estava realitzant fins ara i fixarà el tractament que es donarà a la mateixa perquè contribuïsca a la conservació de la biodiversitat, però sense que s’impedisca la neteja de les platges ni la retirada de les mateixes”.

Sorprén aquesta Direcció General, dirigida per Raul Merida, “que isca l’Ajuntament de Dénia a queixar-se d’aquesta situació, en lloc d’indicar que és coneixedor que s’està treballant en un reglament per solucionar el problema, provocat principalment per l’aprovació d’un Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) heretat del BOTÀNIC, és sorprenent”.

Comunicat de Doménech

“En primer lloc, constatar la sorpresa que ha generat en tot l’equip de govern que el Partit Popular de Dénia conteste a una roda de premsa d’explicació del funcionament de la neteja de platges este estiu, a partir del “Manual de bones pràctiques” del Consell que va entrar en vigor el passat mes de maig.

Sincerament, no entenem per què el PP de Dénia ha enviat als mitjans de comunicació un escrit en què relaciona la retirada de la posidònia, segons la normativa de Generalitat, amb la neteja de la ciutat i qualifica les explicacions que l’alcalde i jo mateix vam donar ahir a la premsa de “cortina de fum”.

Més enllà d’això, els populars també afirmen, en el seu comunicat, que el director general del Medi Natural ha dit que a Dénia sabem que la Conselleria pretén modificar la normativa vigent. Sincerament, cap notícia tinc com a regidor, ni tenim al meu departament, d’estes previsions de Generalitat.

De fet, l’Ajuntament de Calp va anunciar ahir també el mateix que Dénia: que la neteja de les restes de posidònia i seba a les platges a partir d’ara haurà de ser molt més moderada (i segons zones). Per tant, tots els ajuntaments costaners valencians estem treballant amb la mateixa informació.

D’una altra banda, la portaveu del PP de Dénia, Pepa Font, ens recrimina que no hàgem comptat amb ella per a “buscar solució al problema”; però és que ningú ha parlat de cap problema. El decret que desenvolupa l’actual manual redactat per Generalitat (Decret 64/2022, de 20 de maig, del Consell, per a la conservació de praderes de fanerògames marines a la Comunitat Valenciana) va ser aprovat per l’anterior govern de la Generalitat, amb el socialista Ximo Puig en la presidència. No el concebem, per tant, com a amenaça per al manteniment de les nostres platges, ni tampoc per a l’activitat turística a Dénia.

Com sempre defensem des del govern local, la sostenibilitat és inajornable i calia implementar ja mesures efectives de protecció de les platges. I tots sabem, des de fa anys, que la neteja agressiva de la costa en estiu és perjudicial. Tot i això, el mateix manual contempla excepcions i la possibilitat de demanar autoritzacions per a casos concrets i així ho hem fet.

En definitiva, ni entenem que la senyora Font s’erigisca en defensora de no sabem ben bé quins greuges fets a Generalitat, ni considerem que estem davant de cap problema. Per això ahir ho vam explicar en roda de premsa: per a informar la ciutadania de les novetats, ni més ni menys.

Si el nou govern de PP-Vox no tenia intenció d’aplicar el decret, cap sentit té la publicació del manual. Ara, reprendre els ajuntaments perquè, en ple estiu, ens posem les piles per a aplicar-hi la normativa vigent resulta, com a poc, un símptoma de desorganització i improvisació per part de l’administració autonòmica.

I encara en tenim més exemples d’esta falta de coherència: com vam dir ahir, si Dénia encara no té ‘xiringuitos‘ a les platges i els rentapeus que no gestiona l’ajuntament no funcionen, sí que és per culpa de Generalitat; en el primer cas, per catalogar-nos totes les platges com a naturals i, en el segon, per la falta absoluta d’inversió en el manteniment.

Per a ajudar-nos amb això potser sí que podria oferir-se la senyora Font, que, a més, va estar en la comissió informativa en què es va tractar l’aplicació del decret de retirada de la posidònia i allí no va tindre la deferència d’informar-nos d’aquesta modificació que diu que té prevista el Consell”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *