Urbanisme

El ple de Calp abordarà suspendre les llicències per a canviar l’ús a vivenda de locals comercials

Afirmen des del govern que molts locals no compleixen les condicions mínimes d'un habitatge digne
Calp / Redacció

El ple ordinari previst per la vesprada de l’11 de juny en Calp abordarà la proposta de suspendre en tot el terme municipal la tramitació i concessió de llicències per a canviar l’ús a habitatge de locals comercials. En la proposta s’exposa que se suspén per a procedir a l’estudi de la modificació de l’ordenació urbanística.

La suspensió del canvi d’ús es motiva en què, en traure del mercat locals destinats a l’activitat comercial, s’augmenta el preu dels locals i, per tant, es debilita el teixit comercial. Al mateix temps, es pretén evitar la dinàmica de transformar locals comercials, lligats en el seu origen a un ús públic, en habitatges turístiques pròpies d’un ús privat.

A més, s’ha tingut en compte que molts locals no compleixen les condicions mínimes d’una habitatge digne i la falta d’accés a una vivenda habitual dona lloc a situacions de massificació i al lloguer d’habitacions d’una manera irregular. En la proposta s’estableix com a límit temporal de la suspensió de llicències el termini de dos anys.

Aquesta mesura s’emmarca dins l’objectiu del govern municipal de buscar solucions i accions encaminades a aconseguir l’objectiu d’una vivenda assequible i digna. El pròxim divendres està prevista la primera reunió de la recentment creada comissió de treball tècnica i política per a l’estudi de la situació residencial a Calp, per a analitzar les diferents solucions dins del marc competencial municipal.

Segons el govern municipal, urgeix estudiar i regular la implantació de noves habitatges turístiques atenent a la influència que la seua proliferació té en la resta de solucions residencials. Es tractaria d’impulsar una regulació del sector que done seguretat jurídica però que també ordene l’allotjament turístic i evite activitats il·legals.

Per a això, la comissió de treball estudiarà una modificació dels usos permesos pel PGOU en aquells terrenys on es decidisca limitar la implantació de més vivendes turístiques. Així mateix, haurà de relacionar la situació de les habitatges turístiques amb la resta de modalitats residencials – residència habitual en règim de propietat o lloguer, habitatge de renda lliure o en habitatges de protecció pública, habitatges dotacionals, etc.

L’alcaldessa, Ana Sala, ha assenyalat que “intentem buscar un equilibri, som pioners en la manera d’enfocar solucions a un problema al qual s’enfronten molts ajuntaments. El lloguer turístic és necessari, però també ho és el residencial. A més, un excés de vivendes en locals per als quals no han sigut concebuts disminueix les possibilitats d’implantació del comerç local”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *