Societat

Calp inicia el debat per solucionar els problemes d’habitatge al municipi

La taula de treball d'habitatge es tornarà a reunir la setmana vinent per estudiar noves propostes dels departaments implicats
Vivenda Calp / Redacció

Aquest divendres 14 de juny es va celebrar la primera reunió del grup de treball, constituït per tècnics, polítics i representants de sectors implicats, per a l’estudi de la situació habitacional a Calp. L’objectiu és analitzar les diferents solucions dins del marc competencial municipal per determinar accions encaminades a aconseguir l’objectiu d’un habitatge assequible i digne.

A la reunió, a més dels membres de la Corporació Municipal, han participat tècnics dels Departaments d’Urbanisme, Turisme i Benestar Social, així com l’arquitecte Carlos Franco, representant del sector professional, representants de l’Associació d’Empresaris de Calp i del Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA).

En aquesta primera reunió s’han abordat alguns dels problemes del municipi en matèria d’habitatge: la necessitat de controlar i limitar l’habitatge turístic, la recent suspensió del canvi d’ús de local comercial a habitatge i el problema social que comporta l’accés a l’habitatge.

L’alcaldessa ha iniciat la reunió assenyalant la necessitat d’equilibrar la realitat habitacional al municipi: “Entre tots hem de buscar solucions sense perjudicar a ningú, defensant el turisme però sent capaços d’oferir un habitatge digne”. La primera edil també ha destacat que “s’ha aprovat la suspensió del canvi d’ús d’un local comercial però no s’ha prohibit. La idea és poder tenir un esborrany de les modificacions que puguem fer al setembre o octubre”.

El cap de l’Àrea Municipal de Territori, Manuel Miró, ha destacat que “el problema de Calp és que en tot el sòl urbà residencial és compatible l’ús residencial amb l’ús terciari hoteler, és a dir, en qualsevol lloc del terme municipal pot haver-hi habitatge turístic. Si això es modifica, caldrà estudiar en quines zones són compatibles ambdós usos i en quines zones no”.

Des del Departament de Territori s’ha aportat un estudi sobre el nombre d’habitatges turístics i de lloguer anual al municipi per zones, així com la influència del preu del lloguer vacacional sobre el lloguer residencial. A més, s’assenyala que al nucli urbà 8 de cada 10 habitatges es lloguen únicament d’octubre a maig i només 2 de cada 10 es lloguen durant tot l’any.

Per la seva part, els representants de CEDMA han exposat les situacions d’altres municipis de la Marina Alta destacant que molts habitatges són segones residències, de manera que durant uns mesos les gaudeixen els propietaris que les lloguen la resta de l’any. També han destacat que els habitatges romanen buits per la inseguretat del propietari en el moment de llogar. Des de CEDMA també s’ha fet èmfasi en l’intrusisme i la il·legalitat de moltes habitatges turístiques.

Toni Tur, regidor de Defendamos Calpe, ha destacat els reptes als quals s’enfronta el comerç, la qual cosa “porta moltes vegades que el canvi de local a habitatge sigui l’única sortida del propietari per obtenir algun rendiment de la seva propietat. Cal explorar totes les situacions però diferenciar les zones per la seva viabilitat comercial. Al nucli antic, el canvi comercial a residencial permetria reactivar-lo, ja que cada vegada es va degradant més i, al mateix temps, permetrà a molts accedir a un habitatge. Hi ha locals que formaven part d’un habitatge fa 30 anys i en aquests casos no es desvirtuaria la finalitat per a la qual es van construir. Algú que ha comprat un local comercial fa 10 anys sap que el seu ús és comercial”.

La regidora de Turisme, Mireia Ripoll, ha destacat que “la diferència de Calp amb altres municipis de la comarca és que aquí s’ha barrejat l’ús residencial i turístic. L’ús turístic està colonitzant les zones que tradicionalment eren d’habitatge residencial; ambdós usos estan més delimitats en altres municipis”.

També el secretari municipal, Jordi Francés, ha afirmat que “l’habitatge turístic només és una part del problema, però cal anar més enllà; el problema és la manca d’habitatge dotacional amb caràcter permanent. La legislació ens ofereix moltes possibilitats dins de les competències de l’Ajuntament per evitar la gentrificació” i ha fet menció a la legislació vigent al respecte.

Juan Manuel del Pino, regidor de Territori, ha tancat la primera reunió d’aquesta taula de treball incidint en què “ara s’obre un camí en el qual ja no hi haurà marxa enrere i que afecta molts altres municipis. Hi ha eines en la llei per oferir solucions”.

La taula de treball d’habitatge es tornarà a reunir la setmana vinent per estudiar noves propostes dels departaments implicats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *