Medi ambient

L’aigua potable de El Poble Nou de Benitatxell en ‘stand by’

Els nivells de sals superen els límits legals i l'Ajuntament està a l'espera de saber si és apta per al consum
Aigua / Redacció

El Poble Nou de Benitatxell ha anunciat que salinització de les seves aigües és superior a la recomanada. La legislació tècnica sanitària que regula la qualitat de l’aigua potable limita la presència de sals en 200 mg/litre per al sodi i de 250 mg/litre per als clorurs, i actualment, després de dos anys amb dèficit de precipitacions, estem molt per damunt d’aquests valors.

Els aqüífers d’on capten l’aigua els pous estan patint la intrusió d’aigua de mar, ja que no arriben a recarregar-se suficientment d’aigua dolça, cosa que provoca que l’aigua de l’aixeta tinga més presència de sals. Cal destacar que el principal pou, el pou de Senija, presenta actualment un contingut de sals deu vegades més gran que el seu valor habitual, i cinc vegades més que el seu valor històric de contingut de sals.

A més a més, la situació es veu agreujada a l’estiu amb l’augment de la població i la demanda d’aigua. Les plantes dessaladores no tenen capacitat per eliminar l’excés de sals que actualment tenim als pous i, tot i que el Consorci d’Aigües Teulada – Benitatxell ha aprovat executar obres per un import superior a tres milions d’euros per resoldre aquests problemes, els treballs no estaran finalitzats fins a l’any 2025, donada la seua complexitat tècnica.

Respecte a l’aigua disponible, cal informar que no presenta cap problema per ser utilitzada diàriament en la higiene personal i de les nostres habitatges. Pel que fa als usos d’aigua per al consum humà, l’Ajuntament està a l’espera dels resultats analítics que està duent a terme Hidraqua, l’empresa concessionària del servei d’aigua potable, per tal d’informar la ciutadania si és necessari decretar limitacions per al seu ús. Limitacions que, d’existir, només seran derivades de la presència de sals, no existint cap element patogen ni tòxic per als usos permesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *