Política municipal

Dénia insta a retirar l’Avantprojecte de Llei de la Costa de la Comunitat Valenciana

D'altra banda, l'Ajuntament torna a demanar la paralització de les partions que afecten la seua costa
Imatge d'arxiu de la platja Les Deveses / Miriam Pagán

L’Ajuntament de Dénia sol·licita la retirada del nou Avantprojecte de Llei d’Ordenació i Protecció de la Costa de la Comunitat Valenciana.

En l’últim ple de la corporació municipal, del mes de juny, l’equip de govern (PSPV i Compromís) presentava una moció, en la qual s’instava que la Generalitat Valenciana adopte aquesta mesura, justificant-la per la “falta de concreció” del document, “per les seues múltiples contradiccions, per la vulneració de principis ambientals bàsics, per la singularitat de la costa valenciana, i perquè moltes de les disposicions són copiades literalment de la normativa gallega, contradient l’argument de la singularitat”.

A més, s’instava al Consell, a mantindre el Pla de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL), que destaca la importància de l’espai litoral per a la nostra comunitat tant en l’àmbit econòmic com ambiental i social. El PATIVEL assenyala que més del 15% del PIB valencià i més del 85% del VAB del sector turístic es generen en la franja de 500 metres des de la ribera de la mar. A més, assenyala que el litoral acull 10 parcs naturals, el 90% dels aiguamolls de major valor, 23 llocs d’interés comunitari, gran part del sòl agrícola productiu i diversos paisatges de rellevància regional.

Socialment, més del 80% de la població valenciana viu pròxima al litoral. Per això, “el PATIVEL és un instrument fonamental per a la protecció i gestió sostenible del litoral valencià”, i s’insta al Consell a promoure una regulació costanera que aborde de manera efectiva els reptes del canvi climàtic, que garantisca la protecció dels ecosistemes costaners i de la seguretat jurídica per als ciutadans i les activitats econòmiques vinculades al litoral.

Per últim, es demanava defendre el principi de no regressió ambiental com a garantia de protecció dels nivells de protecció ambiental aconseguits i treballar per la millora contínua de les condicions ambientals del litoral valencià. Amb aquesta moció, l’Ajuntament de Dénia fa una crida a la responsabilitat i prudència en l’exercici de les competències públiques per assegurar un futur sostenible per a la costa valenciana. La moció es va aprovar per majoria amb els vots favorables del PSPV i Compromís, l’abstenció de Gent de Dénia, i els vots en contra de PP i Vox.

Partions

I més en relació amb el litoral dianense, perquè, una vegada més, aquesta mateixa sessió plenària sol·licitava la paralització dels expedients de partions que afecten la seua costa. Així s’instava a la Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica, fins que finalitze la modificació de la Llei de Costes i del seu Reglament, iniciada per les associacions veïnals de Dénia; o bé, fins que es facen els treballs de regeneració de les platges regressives de Dénia.

A més, es reiterava la urgència al Ministeri de reformular la Llei de Costes i el seu nou Reglament, amb l’objectiu que els veïns afectats, és a dir, els propietaris de les vivendes afectades, tinguen dret de compensació, tant pel Domini Públic com per les Zones de Protecció, de forma econòmica i segons el preu just de mercat, eliminant així la concessió com a forma de compensació.

Per últim, s’exigia al Ministeri la màxima acceleració i execució dels altres dos projectes de recuperació de les platges de Dénia que queden per executar, com són la recuperació del tram de costa entre el Port de Dénia i el riu Girona i la recuperació de la platja de la Marineta Cassiana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *