Societat

Dénia s’unix al Manifest de Braga que reconeix la cultura i la creativitat com a promotores del desenvolupament sostenible

L'acord de les Ciutats Creatives ha tingut lloc a la ciutat portuguesa
Vicent Grimalt a la firma del conveni / Aj. Dénia

Dénia ha assistit, de l’1 al 5 de juliol, a la XVI Conferència anual de Ciutats Creatives UNESCO, que ha reunit en la localitat portuguesa de Braga, ciutat creativa en l’àmbit de les arts visuals, a representants de més de 350 ciutats creatives del món. En aquesta assemblea es va dur a terme la firma del Manifest de Braga, una declaració en la qual les Ciutats Creatives de tot el món s’unixen per a reconéixer el paper de la cultura i la creativitat com a motors que impulsen i faciliten el desenvolupament sostenible.

La trobada ha servit per a commemorar el vinté aniversari de creació de la xarxa de Ciutats Creatives. A més, una cita important de l’esdeveniment ha sigut el Fòrum d’Alcaldies, on els màxims responsables municipals, representants d’organitzacions intergovernamentals i xarxes internacionals van debatre sobre les estratègies per a integrar millor la cultura en el desenvolupament sostenible.

Assistents a la cita en Braga | Aj. Dénia

El Manifest de Braga subratlla la voluntat a nivell local per a implementar la Declaració MONDIACULT 2022, adoptada per unanimitat de 150 estats, i establix una visió compartida per a integrar la cultura i la creativitat com un objectiu independent en el marc de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible post 2030.

A través d’este compromís, els alcaldes de les Ciutats Creatives UNESCO destaquen la importància d’enfortir la cooperació internacional a nivell local per a promoure la cultura i la creativitat com a factors estratègics per al desenvolupament urbà sostenible i aprofitar els actius culturals i el potencial creatiu de les ciutats per a contribuir a l’assoliment de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

D’acord amb la Declaració MONDIACULT, el Manifest de Braga descriu compromisos en sis àrees prioritàries que s’implementaran localment per a enfortir els drets culturals individuals i col·lectius; abordar la transformació digital en el sector cultural i creatiu, en particular la Intel·ligència Artificial (IA); aprofitar la cultura per a l’acció climàtica; explotar les dimensions econòmiques de la cultura; protegir el patrimoni cultural en temps de crisi i potenciar les sinergies entre cultura i educació.

Ciutats gastronòmiques

La xarxa de Ciutats gastronòmiques, formada per més de 50 municipis, va mantindre diverses sessions de treball per a donar a conéixer als nous membres, per a establir el pla de treball per als pròxims anys i per a ensenyar el seu nova website. Seguidament, es van mostrar els mecanismes d’avaluació de les ciutats, així com noves iniciatives i projectes entre les ciutats i l’intercanvi de bones pràctiques.

El seu programa d’activitats va incloure una visita institucional al municipi de Santa Maria dona Feira, Ciutat Creativa de la gastronomia. Concretament, els representants dianenses van assistir a la convocatòria d’un fòrum sobre joventut i creativitat en el marc de les polítiques públiques locals i les estratègies urbanes de desenvolupament.

La delegació de Dénia ha estat composta per l’alcalde, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura i Relacions Internacionals, Raúl García de la Reina, i el coordinador de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades. Els representants dianenses van assistir també en estos dies a la reunió de l’Associació Espanyola de Ciutats de la UNESCO, integrada per totes les ciutats creatives de l’Estat espanyol i la secretaria del qual l’ostenta el Ajuntament de Dénia. En la trobada es va acordar que Granada, ciutat creativa de la Literatura, siga seu de la VI Trobada de les Ciutats Creatives espanyoles el mes vinent de novembre.

Un comentario en “Dénia s’unix al Manifest de Braga que reconeix la cultura i la creativitat com a promotores del desenvolupament sostenible

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *