Medi ambient

Xàbia inicia el projecte ‘Banc de Terres’ per a recuperar els camps de cultiu

La regidoria de Dinamització Econòmica col·labora amb la Xarxa Agrícola de la Marina Alta
Banc de Terres / Ajuntament de Xàbia

La regidoria de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Xàbia, dirigida per Juanlu Cardona, ha iniciat juntament amb la Xarxa Agrícola de la Marina Alta, dependent del CREAMA, la creació d’un banc de terres per connectar propietaris de parcel·les agrícoles amb persones disposades a treballar-les.

Cardona ha explicat que molts camps de cultiu a Xàbia estan abandonats. Per això, l’equip de govern ha sol·licitat l’ajuda de la Xarxa Agrícola, en el marc de l’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta – PACTE’MA CREAMA.

El projecte consta de diverses fases: la primera és la recopilació de parcel·les, la segona és la valoració d’aquestes segons diverses variables, i la tercera és la cerca i connexió entre propietaris i agricultors.

Els tècnics de la Xarxa Agrícola revisaran la situació de la parcel·la (abandonada o en producció), el cultiu actual, la disponibilitat d’aigua de reg i l’accessibilitat per a vehicles.

Una vegada catalogades, les parcel·les s’incorporen al banc de terres i s’oferixen a la població general i al sector agrícola. Si es troba algú interessat, la Xarxa Agrícola realitza una mediació per arribar a un acord beneficiós per a tots. Finalment, es redacta un contracte i els tècnics vetlen pel seu compliment.

L’edil ha subratllat la importància de mantindre les parcel·les agrícoles en actiu per reduir problemes ambientals i socioeconòmics, disminuir el risc d’incendis, evitar la proliferació de plagues i rosegadors, i previndre l’erosió del sòl i la degradació paisatgística. També es vol evitar que les parcel·les abandonades es convertisquen en abocadors incontrolats.

Per incorporar les parcel·les al banc, és necessari completar la sol·licitud en aquests enllaços:

Valencià: https://forms.gle/uiXV4g7XAsBTWAB46
Castellà: https://forms.gle/PXuBiCfYaF1qUM366

Cardona ha recordat que els propietaris tenen l’obligació de mantindre les seues parcel·les en bon estat. Amb aquesta iniciativa, podran evitar els costos de manteniment i conservar la capacitat agronòmica i productiva de les seues terres gràcies a l’arrendament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *