Gastronomia

30.000 visitants celebren la riquesa gastronòmica del D*na Festival 2024

L'esdeveniment conclou amb una gran afluència de públic i posant sobre la palestra la importància de reivindicar el camp
Tancament del D*na Festival 2024 / Tino Calvo

La sèptima edició del D*na Festival ha arribat a la seua fi, consolidant-se com un dels grans esdeveniments gastronòmics de l’any. Al llarg del cap de setmana, prop de 30.000 visitants han recorregut el passeig de la Marineta Cassiana de Dénia. a la recerca de les millors experiències culinàries.

En una edició que ha suposat una autèntica carta d’amor a la terra, l’horta i les seues gents, l’última jornada del festival ha sigut el fermall final a un cap de setmana ple d’emocions i sabors, de la mà de xefs de renom com Begoña Rodrigo, del restaurant La Saleta (València), Susi Díaz de La Finca (Elx), Luis Valls, del Poblet (València) i el cuiner madrileny Ramón Freixa, entre molts altres.

Showcooking | Tino Calvo

En un escenari de luxe enfront de la mar Mediterrània, els cuiners van compartir reflexions i tècniques culinàries que van girar entorn de l’ús de productes frescos i de temporada, reforçant la idea que l’excel·lència en la cuina comença en el camp. Rodrigo va obrir la vesprada destacant la importància de mantindre l’autenticitat en la cuina, mentres que Díaz destacava en una interessant xarrada com la temporalitat dels ingredients determina la qualitat del plat final.

Luis Valls, del restaurant El Poblet (València), va ser una altra de les figures clau del dia, aportant una visió sobre la capacitat de l’alta cuina de mirar al passat per a rescatar sabors tradicionals sense perdre de vista la innovació. I el toc final el va posar el cuiner madrileny Ramón Freixa, amb una presentació en la qual va demostrar com es pot fer conviure el tradicional amb l’avantguardista sense trair els orígens dels ingredients de la terra.

A més de les xarrades, els assistents a esta jornada de tancament del D*na van poder participar en tallers pràctics que van obrir les portes a tècniques i conceptes accessibles tant per a experts com per a aficionats. Ramón Freixa, Susi Díaz i Luis Valls van oferir alguns dels tallers més esperats en l’Espai Aqualia, on van demostrar com crear plats d’alta cuina amb productes de la terra, locals i accessibles. A ells es van sumar Begoña Rodrigo i María José Martínez, cap de cuina del restaurant Llenç (València), compartint amb els assistents classes magistrals en les quals el respecte pel producte de proximitat va ser clau.

En l’Espai Cuina, activitats com un taller de paletes de fruita amb nitrogen oferia una visió més lúdica i experimental, i altres abordaven la connexió entre el raïm del Vinalopó i l’arròs, mostrant com estos ingredients clau de la regió poden ser revaloritzats en la gastronomia actual. També va haver-hi espai per als més xicotets i les famílies, amb tallers de reciclatge i bones pràctiques en la cuina, enfocats a fomentar un consum responsable.

La jornada es va rubricar amb altres interessants activitats, com una demostració de cocteleria aperitiva que va capturar l’essència mediterrània en cada xarrup, o tallers d’adobats i gelats artesanals, que van fer les delícies dels entusiastes de la cuina tradicional.

Un festival consolidat com a referència gastronòmica

Al tancament d’esta sèptima edició del D*na, Quique Dacosta, comissari gastronòmic de l’esdeveniment, expressava la seua satisfacció: “Ha sigut un orgull per a tots els que fem el D*na retre homenatge al camp, a la terra i a les persones que el treballen. Tant de bo haja servit per a conscienciar, donar valor i contribuir al coneixement dels productes del camp, que és el que totes les cuineres i cuiners han intentat fer valdre en les xarrades, en els tallers, en els llocs d’exposició i també en els restaurants del D*na Restaurant fent menús amb vegetals i donant-los el valor i el protagonisme que mereixen”.

Escenari principal D*na | Tino Calvo

A nivell personal, Dacosta es va mostrar satisfet pel treball realitzat per tot l’equip que envolta al festival. Amb la missió de projectar la imatge de la Marina Alta com a territori de gastronomia excel·lent, Dacosta va reflexionar sobre l’evolució de l’esdeveniment: “La missió del D*na és projectar la imatge de territori, de gastronomia excel·lent, de la festivitat i de la il·lusió que genera per a tot un poble. Alguna cosa tan, en principi, humil com el D*na, que va nàixer amb vocació d’ajudar i contribuir, ara aconseguix dimensions que transcendixen no solament les nostres fronteres, sinó també la nostra capacitat de projectar-nos, aconseguint un sentit humanista”.

Amb estes paraules, Quique Dacosta i Dénia acomiaden el seu festival gastronòmic més emblemàtic, amb el compromís de continuar creixent sense perdre la seua essència, eixa que ha portat a la ciutat a ser reconeguda com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *