Recursos Hídrics

Xàbia epicentre de gestió i solidaritat hídrica

El Club Nàutic ha acollit la jornada tècnica 'Reptes hídrics de la Marina Alta'
Inauguració de la jornda 'Reptes hídrics de la Marina Alta' a Xàbia / Diputació d'Alacant

El Club Nàutic de Xàbia ha acollit la jornada tècnica ‘Reptes hídrics de la Marina Alta’, organitzada per la Càtedra de l’Aigua de la Universitat d’Alacant. L’objectiu, impulsar estratègies que ajuden a pal·liar els efectes de la sequera a la Marina Alta.

En aquesta han participat càrrecs públics i tècnics de totes les administracions: ajuntaments, Diputació d’Alacant, Generalitat Valenciana i la CHJ del Ministeri.

En la inauguració, han estat presents l’organitzadora i directora de la Càtedra de l’Aigua a la UA, Inmaculada López; el secretari autonòmic de Medi Ambient, Raúl Mérida; l’alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, i el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez.

Tots han destacat la importància de la jornada per la necessitat de l’eficiència hídrica, la necessitat de coordinar accions entre administracions i les noves alternatives i propostes hídriques.

Rosa Cardona

L’alcaldessa de Xàbia ha ressaltat la importància de la solidaritat i generositat en aquesta matèria, definint l’aigua com el nou or líquid i la necessitat d’aprendre a reutilitzar-la i aprofitar-la al màxim, com s’ha fet amb l’oli.

Cardona ha obert les portes dels excedents de Xàbia a tots els municipis veïns mentre n’hi haja prou per a la seua localitat, com ja s’està fent amb El Poble Nou de Benitatxell i Teulada Moraira.

Toni Pérez

Per la seua banda, el president de la Diputació ha apel·lat a la “bona governança i a les inversions en infraestructures” per a pal·liar els problemes de la sequera en aquesta comarca.

Des de la Diputació s’ha posat de manifest, al llarg de la trobada, que només des del departament de Cicle Hídric de la Diputació s’ha invertit en els últims quatre anys a la Marina Alta més de 7 milions d’euros en infraestructures de subministrament, sanejament i telemando i altres 700.000 euros en la millora de l’eficiència de l’aigua per a regadiu, a més d’altres projectes, assessoraments tècnics i controls de qualitat de l’aigua.

Tècnics

Per la seua banda, els tècnics han evidenciat la intrusió marina en els aqüífers de la comarca i el deteriorament no en quantitat sinó en la qualitat de les aigües en la majoria de pous i municipis de la Marina Alta.

També s’ha tractat el tema de la reutilització d’aigües residuals per a reg i la seua implantació cada dia més propera. Matèria en què l’Ajuntament de Xàbia, mitjançant la seua empresa municipal AMJASA, ja està treballant i coordinant amb l’EPSAR i amb la CHJ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *