
L’Ajuntament de Dénia ha expressat el seu rebuig al Pla Especial plantejat per la Conselleria de Territori per a desenvolupar l’accés al port, en considerar que «envair competències exclusives municipals» i podria modificar el Pla General Estructural, aprovat en 2023 i actualment en vigor.
L’alcalde, Vicent Grimalt, el vicealcalde, Rafa Carrió, i la regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, han explicat este matí que la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana ha presentat una proposta a l’Ajuntament per a la connexió entre la carretera CV-725 i el port, coneguda anteriorment com a Ronda Nord.
Dénia ja treballa en el seu propi pla per a l’accés al port
Des de l’equip de govern han recordat que «ja s’està treballant en el Pla Parcial del sector Platja-Torrecremada«, que a més del desenvolupament urbanístic inclou l’execució de la carretera.
Segons Ripoll, «si Conselleria vol fer la seua part i construir la carretera, per nosaltres perfecte», però sense interferir en el planejament municipal.
En l’última reunió amb la Direcció General, celebrada el 18 de desembre, l’Ajuntament va proposar signar un protocol de col·laboració entre administracions, però la Generalitat va rebutjar la proposta.
Ara, el consistori denuncia que ha rebut una comunicació en la qual «se’ns dona per fet que Conselleria redactarà un Pla Especial, per damunt de la voluntat i els interessos de l’Ajuntament».
Conflicte urbanístic: més edificabilitat i cessió de terrenys municipals
Un dels punts clau del conflicte és el sector Platja-Torrecremada, una àrea de 434.783 metres quadrats on el consistori posseeix gran part dels terrenys. El planejament vigent estableix una edificabilitat d’entre quatre i cinc altures, segons la zona, però la proposta de la Conselleria «passa per doblar esta xifra«, una cosa que l’Ajuntament rebutja rotundament.
Segons la llei, la Generalitat hauria d’assumir «únicament la infraestructura viària», sense intervenir en el desenvolupament urbanístic, s’indica des del govern municipal.
A més, Carrió ha assenyalat que hi ha altres factors que justifiquen l’oposició municipal, com la inundabilitat de la zona, que requereix estudis específics, i la reserva de sòl per a Habitatge de Protecció Oficial, establida en almenys un 30%. «La nostra intenció és fer-ne tanta com siga possible», ha recalcat.
Dénia defensa el seu model de ciutat i exigeix respecte al seu planejament
Des del consistori insisteixen que el seu Pla General Estructural ja contempla el desenvolupament del sector i l’accés al port. «No resulta admissible trencar el nostre planejament i desfer el nostre model de ciutat, comprometent a més econòmicament l’Ajuntament amb la cessió de terrenys municipals», ha afirmat Carrió.
Per la seua part, l’alcalde ha remarcat que l’Ajuntament està disposat a dialogar amb tots els propietaris de terrenys i amb la Conselleria, però ha sigut taxatiu: «No consentirem que ens passen per damunt sense tindre en compte els interessos de la ciutat i el seu govern».
Finalment, Grimalt ha recordat que «si tenim un Pla General és perquè en el seu moment va ser aprovat per la mateixa Conselleria i en eixe document estan fixades les normes per a desenvolupar, també, l’accés al port».