Societat

Els Magazinos celebra la quarta edició de ‘Dénia, està com un formatge!’ el diumenge 20 d’octubre

La IV Fira i Mercat d'Artesans del Formatge de la Comunitat Valenciana serà una jornada festiva per a valorar les formatgeries artesanes
Els Magazinos / Els Magazinos

Un any més, Els Magazinos, en col·laboració amb Cerveza Turia, organitzarà el diumenge 20 d’octubre la IV Fira i Mercat d’Artesans del Formatge de la Comunitat Valenciana “Dénia, està com un formatge!“, dins de la iniciativa Cuina de Territori. Aquest esdeveniment comptarà amb la participació de quatre formatgeries artesanes de la província d’Alacant i dues formatgeries convidades de fora de la regió: una de nacional i una altra internacional.

Formatgeries participants en ‘Dénia, està com un formatge!’ 2024

– El de Sereix (Mutxamel, Alacant): formatgeria familiar que va nàixer el 2019 i és gestionada pels cosins Paco Ayela i María Rodríguez. Malgrat la seua joventut, ja acumulen diversos premis pels seus formatges elaborats amb llet de cabra de la seua pròpia ramaderia, de raça murcià-granadina. L’últim ha sigut el Premi al Millor Formatge de pasta tova de la Comunitat Valenciana pel seu formatge Brusco, així com el Premi al Millor Formatge premsat de cabra per al formatge madurat a la Fira del Formatge Artesà de Montanejos 2024. També atresoren una Medalla d’Or en la categoria “Formatge Jove” als World Cheese Awards 2022-23 i una Medalla de Plata per al mateix formatge en l’edició anterior d’aquests reconeixements internacionals.

– Formatgeria San Antonio (Callosa d’en Sarrià, Alacant): tres generacions de mestres artesans estan darrere d’aquesta formatgeria fundada el 1968 per María Devesa Llorens. Actualment, la gestionen Javier Ronda Sanchís i Toñi Ronda Savall. Elaboren formatges de cabra i de vaca tant frescs com curats, utilitzant llet de cabra murcià-granadina i llet de vaca frisona de la Regió de Múrcia. Han rebut més de vint reconeixements, entre els quals destaca el Premi a la Millor Pasta premsada de vaca a la Fira del Formatge Artesà de Montanejos 2024, així com la Medalla d’Or en el Concurs Internacional de Lió 2023.

– Alcaprone (Alcoi, Alacant): creada per l’afinador de formatges Joni Egea el 2020, aquesta formatgeria està centrada en l’elaboració de formatges de cabra de ramaderies ecològiques de la Regió de Múrcia. En el projecte participa la seua sòcia, Julia Colomina, i és habitual trobar-los en mercats de productors locals com el Mercat del Riurau de Jesús Pobre.

– Los Molinos (Monòver, Alacant): formatgeria familiar amb ramaderia de cabres pròpia. Juan Luis Gimeno i María Dolores Navarro van començar el projecte el 2020, elaborant formatges artesans que van des dels clàssics com el tierno o el curat, fins a propostes innovadores com el Cantueso o el de Moscatell.

– Formatgeria nacional convidada: Quesos Cerrón (Fuente-Álamo, Albacete), una família amb ramaderia ecològica de cabres, que va començar el 1987. Actualment, la gestionen Juana García i Juan José, junt amb els seus tres fills. Elaboren diferents tipologies de formatges ecològics, destacant el premi “Super Gold” als World Cheese Awards 2021-2022 pel seu formatge de cabra madurat.

– Formatgeria internacional convidada: gràcies al distribuïdor de formatges italians A.M. Company, participarà l’Azienda Agrícola La Minera (Borgosesia, Vercelli, Itàlia) amb el seu formatge Toma d’Alpeggio.

Amb aquesta quarta edició de la Fira i Mercat de Formatges Artesans de la Comunitat Valenciana, Els Magazinos vol valorar els productes de proximitat i apostar per la producció local. Un any més, el dissenyador valencià Héctor Merienda ha sigut l’encarregat de crear el cartell de l’esdeveniment.

Programació:

– 11:00 h a 12:30h: Taula redona amb tast de 6 formatges, guiada per José Bas, “aficionador de formatges”, i Cerveza Turia.

Aforament limitat a 30 persones (inscripció prèvia a la web d’Els Magazinos).

Ubicació: Les Cuinetes.

Preu: 6€.

– 12:00h a 14:30h i 16:00h a 19:00h: Mercat de formatges artesans a la plaça d’Els Magazinos.

Els locals de la “Carrer dels Sabors” prepararan taules de formatges de totes les formatgeries participants durant tot el dia, maridades amb Cerveza Turia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *