25N

Clásicas y Modernas, Unión Europea de Mujeres i Associació de Dones apropen postures en Benitatxell per la igualtat

Es va celebrar una trobada en la qual es van presentar les tres associacions per a intercanviar postures
Representants de les associasions al finalitzar l'acte / Aj. de Poble Nou de Benitatxell

El Centre Social de El Poble Nou de Benitatxell va acollir ahir dijous un important acte en pro de la lluita per la igualtat de les dones dins de la setmana d’actes del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència cap a les Dones.

L’associació estatal per la igualtat de gènere en la cultura Clàssiques i Modernes i la Unió Europea de Dones Marina Alta (EUWMA), amb seu a Benitatxell, van mantindre una trobada en la qual es van presentar per a intercanviar postures, crear sinergies i poder col·laborar juntes per la igualtat a Benitatxell. També va estar convidada l’Associació de Dones del Poble Nou de Benitatxell.

Moment de la presentació del acte

En la taula de debat van estar presents la presidenta, la secretària i la vocal de EUWMA, Margaret Hales, Kathleen Misson i Marion Oprel; la presidenta i la vocal de Clàssiques i Modernes, Amparo Zacarés i Marina Gilabert, i la presidenta de l’Associació de Dones, Marisa Pascual. Les van acompanyar la regidora d’Igualtat, Isa Garrido, i l’alcalde, Miguel Ángel García.

Tant la Unió Europea de Dones com Clàssiques i Modernes van explicar les seues principals labors i objectius. La EUW va ser fundada l’any 1953 a Salzburg per la diputada austríaca Lola Solar amb l’objectiu de permetre que les dones contribuïsquen al debat internacional i a estimular l’interès pels assumptes europeus. Hui en dia compta amb 17 països membres. Al llarg de la seua extensa trajectòria ha aconseguit fites significatives, incloent una destacada presència a nivell governamental obtenint estatus consultiu davant el Consell d’Europa i estatus especial davant el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, entre altres.

Representants de las tres associacions junt amb l’alcalde de Benitatxell

Clàssiques i Modernes és una associació de dones professionals de la literatura, el periodisme, la música, el teatre, el cinema, l’art, etc., en les seues diferents facetes que treballa per la igualtat de gènere en la cultura, tant en l’actualitat com per a retre homenatge i retornar el seu lloc a les creadores del passat. Col·labora amb l’Observatori d’Igualtat del Ministeri de Cultura junt amb altres quatre associacions de dones de diferents col·lectius culturals. I, com va destacar Marina Gilabert, enguany, totes les premiades nacionals de literatura són sòcies de Clàssiques i Modernes.

“La cultura és una història coral”

En el col·loqui, la presidenta de Clàssiques i Modernes, Amparo Zacarés, va reflexionar sobre la invisibilització de la dona en la història cultural del nostre país, fet amb el qual volen acabar a través de la seua tasca divulgativa. “La cultura és compartida i creada tant per homes com per dones, però vivim en un paradigma androcèntric on tradicionalment només s’han valorat les contribucions dels homes en la història de la cultura. Pensem que la història de la cultura és una història coral en la qual tant homes com dones brillants han participat per a construir-la, i la nostra missió des de 2009 és transmetre aquest missatge”.

D’altra banda, Marina Gilabert, a més d’enunciar les nombroses activitats i esdeveniments que duu a terme l’associació, va mostrar el seu orgull per poder participar en un acte com aquest en el seu poble natal. “Una vegada més estic en el meu poble, en la meua terra, de la qual em sent molt orgullosa. Tots saben que quan comparteixo alguna cosa del municipi en el Facebook sempre pose «això és del meu poble, d’El Poble Nou de Benitatxell». I això ho saben fins i tot a Mèxic”.

Gilabert va destacar la labor en matèria cultural de la Biblioteca de Benitatxell, que està adherida al programa Biblioteques en Igualtat de Clàssiques i Modernes. Com anècdota va contar que el vídeo que els va enviar la bibliotecària poblera, Lola Bolufer, pel Dia de les Escriptores “està recorrent tot el món i ha sigut trending topic”.

“Fem sentir la nostra veu”

La presidenta d’EUWMA, Margaret Hales, que resideix a Benitatxell des de fa 17 anys, va narrar la història de l’associació i com va decidir crear una delegació a la Marina Alta. “Hi ha 110.00 dones a la Marina Alta. El 40% d’elles no són espanyoles, i moltes no parlen castellà, la qual cosa provoca que no puguen accedir a les reunions i a la informació que es difon des dels municipis”. Amb l’objectiu de poder ajudar-se entre totes les dones de diferents països residents a la comarca, i parlar i debatre sobre temes que les preocupen, entre ells la violència de gènere, es va fundar l’associació.

Així mateix, mentre que Kathleen Misson va desgranar alguns dels esdeveniments més importants de l’associació celebrats aquest any, com el seu 70 aniversari o l’exposició de dones artistes de la Marina Alta; Marion Oprel va fer una reflexió sobre el retrocés que poden patir els drets aconseguits a causa de l’auge de l’extrema dreta i els discursos d’odi. En el seu país, Holanda, fa dos dies va guanyar les eleccions el partit populista d’extrema dreta. “És una cosa trista i alarmant, perquè aquest partit vol posar fi a la migració, vol silenciar a les organitzacions LGTBIQ+ i, per descomptat, no és un partit que afavorisca els drets de les dones”.

Va acabar la seua intervenció amb una cita de l’escriptora estatunidenca Maya Angelou: “Cada vegada que una dona es lleva per si mateixa, sense saber-ho possiblement, sense clamar-ho, es lleva per a totes les altres”. Així, va dir, “sigui per la cultura i per Clàssiques i Modernes o per les reunions de la Unió Europea de Dones, és molt important que ens ajudem i que fem sentir la nostra veu per a prosperar juntes, per a defensar a les nostres germanes en situacions precàries i per a continuar en el camí fins a la igualtat i la diversitat”.

En aquesta mateixa sintonia de donar importància a la sororitat i la unió entre dones, la regidora d’Igualtat, Isa Garrido, va obrir les portes de la regidoria a les tres associacions per a treballar conjuntament. “Tenen ací una aliada compromesa i el començament d’una col·laboració en pro de la igualtat”.

L’alcalde, Miguel Ángel García, va tancar l’acte destacant la importància d’una col·laboració entre la societat, a través d’associacions, agrupacions i ONG, i les administracions públiques. “Som un poble petit i tenim tres associacions molt potents vinculades d’alguna manera amb Benitatxell. Si a això a més li sumem un equip de govern que creu i treballa per la igualtat, i que espera fer-ho de la vostra mà, el nostre municipi té una oportunitat històrica”.

Moment de la firma del conveni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *