Societat

Berny Hernández: “Tots valem per igual”

Dénia posa sobre la taula la inclusió de les persones amb capacitats diferents
Taula-col·loqui sobre la 'Inclusió social i laboral de persones amb discapacitat' / Tino Calvo

José Luis Martínez, Ana Bisquert, Nolan Peters, David Chicote, Berny Hernández, Álex Miñana i Mar Dalmau són una demostració de la inclusió laboral de les persones amb capacitats diferents. Ells han sigut els protagonistes de la taula-col·loqui organitzada pel Fòrum Àgora Marina Alta, esta setmana, en la sala Multiespai l’Androna, de l’Estació Marítima de Baleària, sobre la ‘Inclusió social i laboral de persones amb discapacitat’. Un acte moderat pel periodista de Dénia FM, Kevin Carrió.

Álex és estudiant de la UNED i ha explicat les aplicacions i adaptacions del centre associat de Dénia per a facilitar l’estudi a les persones amb diversitat; però reconeix que “encara es troben a faltar coses”. També treballa a Baleària.

José Luis, Ana, Nolan i David han sigut usuaris del CEE Raquel Payà i han treballat o treballen al mercat gastronòmic i cultural Els Magazinos, gràcies al programa Inclou-me. I han fet pràctiques en països nòrdics i a Turquia, principalment.

Ara, David treballa al restaurant Saona i viu en un pis tutelat. Mentrestant, Ana treballa a l’Hotel Los Ángeles i té el dilema de si seguir treballant allí o en ‘A la Fresca’ en Els Magazinos, on ja ha format part de la seua plantilla.

Berny treballa en un gimnàs i, com a bon apassionat a l’esport, forma part de l’equip inclusiu de futbol base.

Mar és auxiliar administrativa en l’associació Condenados al Bordillo i assegura que gràcies al treball “se m’han llevat molts dels fantasmes que tenia en la meua vida”. Encara que reconeix que “la contractació de persones amb gran discapacitat física és una assignatura pendent”.

Les seues experiències laborals i testimonis han sigut els veritables protagonistes de la jornada, en la qual han participat representants de les institucions públiques i privades i d’associacions de persones amb diversitat: Xaro Escrig, directora general d’Innovació i Inclusió Educativa de la Generalitat Valenciana; Ana M. Lisbona, vicerectora d’Estudiants i Inclusió de la UNED; Francesc J. Roselló, regidor d’Hisenda, Personal i Modernització de l’Ajuntament de Dénia; José Ignacio Gimeno, coordinador Inserta – Fundació ONCE Alacant; Luis Cañizares, director de Els Magazinos; Francisco José Carrillo, director de Recursos Humans – Fundació Baleària; Miquel Ivars, director del CEE Raquel Payà; José García, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Dénia; Jaime Higueras, president de l’Associació Condenados al Bordillo i Juan Cardona; vocal de la junta directiva d’APROSDECO.

Entre les conclusions, malgrat el que s’ha avançat en aquest àmbit, encara queda camí per recórrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *