Entrevistes Primer Café

“M’agrada ser un referent trans en la ciutat, jo no he tingut aquest tipus de referents”

Entrevista, en Dénia FM, amb Iván i Hope, dues de les persones que protagonitzen la campanya amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull a Dénia
Iván Aledo i Hope. / Alba Alborch

Aquest divendres, 28 de juny, es commemora el Dia Internacional de l’Orgull. Amb aquest motiu, la regidoria d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament de Dénia ha preparat una sèrie d’actes i una campanya publicitària, en primera persona, amb sis protagonistes reals, veïns LGTBIQ+ que han fet el pas endavant per ser representació de tot el col·lectiu. Es tracta de Hope, Noelia, Iván, Joan, Françoise i Eugenio.

I al matí del dilluns 24 de juny, han visitat el ‘primer café’ de Dénia FM, dos dels seus protagonistes: Iván Aledo i Hope.

Després de nàixer xiqueta, Iván, amb 5 anys, es va adonar que el cos amb el qual es definia era el dels xiquets. I quan tenia 12 anys, va decidir fer el pas, assegurant que o ho feia “o acabava en una caixa”.

Recorda que va ser amb la psicòloga, quan va escoltar per primera vegada la paraula trans i va poder saber què li estava passant.

Iván assegura haver tingut el suport de familiars i amistats, encara que també ha viscut algun tipus d’agressió, quan tenia 11 anys.

Amb 18-19 anys va començar el tractament hormonal, després de diverses traves legals, i en 2015 es va sotmetre a una mastectomia, i en 2018, a una histerectomia.

Per la seua part, Hope encara està en ple procés de transició. De fet, explica que el pròxim 1 de juliol, té cita per començar el tractament hormonal.

Encara que portava des dels 16 anys “plantejant-m’ho”; no va ser fins als 19 anys quan va decidir fer el pas.

Explica que va ser gràcies a una ‘youtuber’ quan va començar a investigar, i igual que Iván ha comptat amb el suport de familiars i amistats. De fet, ha sigut el seu pare, qui la va posar en contacte amb l’edil d’Igualtat dianense, qui li va parlar de l’associació ‘Asociacioneros’. Assegura que, al contrari que Iván no s’ha trobat traves legals. En l’àmbit fiscal, amb el DNI, no ha tingut problemes, ja res amb el seu nom i cognoms de dona.

Campanya institucional

Respecte a la seua col·laboració i participació en la campanya institucional, Iván assegura que “ha sigut meravellós”, apunta que no s’esperava que Javier Scotto (edil d’Igualtat) li involucrés, però incideix que “ha sigut meravellós poder representar tot això, de veure la teua cara, la teua representació, la teua importància per al que pot ser el futur”.

Per la seua part, Hope corrobora que li agrada poder “ser un referent trans en la ciutat, perquè jo no he tingut aquest tipus de referents”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *