Política municipal

El port, l’EOI i els incendis desencadenen la crispació i la tensió en el ple de Dénia

Entre el públic estava la comunitat educativa de l'Escola Oficial d'Idiomes
Plenari d'abril de l'Ajuntament de Dénia / Tino Calvo

El port i la restauració dels ‘Duques de Alba’, el suport a les reivindicacions dels bombers forestals o a les de la comunitat educativa de l’Escola Oficial d’Idiomes pels retalls previstos per la Conselleria, eren els temes de confrontació política entre els seus portaveus en el ple de la corporació municipal de l’Ajuntament de Dénia.

Port

El primer tenia com a escenari el port, arran de dues mocions presentades per l’equip de govern.

La primera, per a protegir i restaurar els ‘Duques de Alba’ aquells pilons que hi ha a l’aigua, entre el Real Club Nàutic i l’astiller de Noguera, i que foren utilitzats per a amarrar les embarcacions comercials, en el seu moment.

En eixe punt, la portaveu del PP, Pepa Font anunciava que el seu grup no donaria suport a la moció, perquè des de la direcció general de Ports ja s’està treballant en aquesta recuperació. Font feia saber que en febrer d’aquest any es va realitzar una immersió per part de bussejadors, concloent que el seu estat és “prou dolent” i que hi ha restes de sis, i no de vuit.

Això provocava la resposta de l’alcalde, el socialista Vicent Grimalt qui lamentava que, des de la GVA, independentment del partit que haguera governat, no s’ha tingut en compte el port de Dénia, ni s’ha comptat amb l’equip de govern en la presa de decisió. I recriminava a Font la “falta de respecte institucional” per la visita, a principis de setmana, del director general de Ports sense haver avisat al govern municipal. No obstant això, l’ambient es va anar escalfant quan Grimalt insistia en que l’executiu local, votat per la ciutadania, recalcaria, havia de ser l’interlocutor amb la Conselleria sobre el port.

El munícip subratllava que, per la seva part, Font s’havia presentat diverses vegades a les eleccions i la ciutadania li havia dit que estiguera en l’oposició. Això feia, fins i tot, que el regidor popular José Antonio Cristóbal, en defensa de la seva portaveu.

Aquest enfrontament era recriminat pel portaveu de Gent de Dénia, Mario Vidal, qui els recordava que el motiu de la moció era la protecció i reparació dels ‘Duques de Alba’. L’altra moció sobre el port instava a la signatura del conveni entre Ports i Ajuntament perquè ambdues Administracions assumisquen els seus drets en aquest recinte portuari.

Escola Oficial d’Idiomes

Un altre dels moments de crispació es produïa amb la moció en defensa del manteniment de totes les places, grups i professors de l’Escola Oficial d’Idiomes de Dénia, després dels retalls anuncis per la Conselleria d’Educació. Per cert, entre el públic, representants de la comunitat educativa d’aquest centre.

La regidora d’Educació, Melani Ivars detallava com afectarien aqueixos retalls amb la supressió de 390 places, 12 grups menys i 3 professors menys; assenyalant que l’oferta d’espanyol per a estrangers seria la més afectada, que es veuria reduïda a la meitat. Al respecte, tant PP com Vox votaven en contra justificant que no es tracta de retalls, sinó “d’optimització de recursos”.

És més, el portaveu de Vox, Félix Redondo parlava de “demagògia” per part de l’equip de govern en aquesta matèria. A la qual Ivars responia que “demagògia” és parlar de “reestructuració o optimització”.

Bombers forestals

També PP i Vox votaven en contra de la moció en suport als bombers forestals, que s’han manifestat estos dies enrere pels retalls, com els 14 milions d’euros en matèria d’emergència o del 40% del pressupost per a neteja de camins.

En la moció, defensada pel regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto, es posava de manifest la desestacionalització de l’època d’incendis, ja que els més virulents en els últims anys s’han produït en març i novembre, en la CV; recordant els dos últims soferts aquest mes d’abril en la Marina Alta.

Per la seva banda, la regidora de Compromís, Maria José García recriminava que el de la GVA és un “govern negacionista del canvi climàtic”.

PP i Vox utilitzaven el mateix argumentari: l’acord assolit, esta mateixa setmana, entre la consellera de Justícia i el president de la GVA amb els bombers forestals, per a donar estabilitat a 946 places i la inversió de 3,5 milions d’euros per a implantar el tercer torn en el Pla director 2024-25. El portaveu de Vox, Félix Redondo assegurava que “ja està solucionat”; i el regidor del PP, Juan Carlos Signes recriminava que la moció “arribava tard i mal”.

Rafa Carrió vs Félix Redondo

No obstant això, el moment de major tensió arribava en precs i preguntes, a raïz d’una realitzada per Redondo al vicealcalde Rafa Carrió, de Compromís, sobre un tema de vivendes. Carrió es negava a contestar-li. El portaveu nacionalista recriminava a Redondo d’haver portat la crispació a la corporació municipal dianense. I afegia que porta el diàleg per bandera, però criticava els insults que havia abocat el portaveu de Vox en xarxes contra la seua persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *