Societat

La fira de vins del Mediterrani, Terra Moscatell, torna amb la seua tercera edició

Gaudix dels millors productes el pròxim 18 de maig en Els Magazinos
Promoció del tercer Terra Moscatell / Els Magazinos

Per tercer any consecutiu, Els Magazinos realitzarà un homenatge als vins elaborats amb raïm moscatell, una varietat mediterrània i autòctona que sempre ha tingut molt de protagonisme a la comarca de La Marina Alta.

La fira popular Terra Moscatell 2024, emmarcada dins del projecte Cuina de Territori, se celebrarà en el mercat gastronòmic i cultural de Dénia el dissabte 18 de maig. L’esdeveniment comptarà amb la participació de diversos cellers alacantins: Finca Collado (Salinas), Joan de la Casa (Benissa), Vaig veure i au (vins naturals, Pego), Cooperativa de Teulada (Teulada-Moraira), Montesanco (Teulada-Moraira), Els Freses (Jesús Pobre) i el productor de pansa Ovidio Mas de “Fruita seca La Pansa” (Llíber).

Cartell Terra Moscatell | Els Magazinos

Els assistents a l’esdeveniment podran catar i comprar els vins dels cellers locals i conéixer als vitivinicultores que estan darrere dels projectes. Per a això, Els Magazinos ha preparat una àmplia programació que tindrà lloc al llarg de la jornada tant en la Plaça de Els Magazinos com en el restaurant Les Cuinetes i al Carrer dels Sabors. Terra Moscatell s’ha convertit en una cita ineludible per als amants dels vins locals, de les varietats autòctones, la cultura vitivinícola i el producte de proximitat.

Este esdeveniment està organitzat amb la col·laboració de  Mara Bañó, propietària del celler Els Freses de Jesús Pobre, i compta amb el suport de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA).

Mara Bañó, propietaria del celler Les Freses | Els Magazinos

Programació III Fira Terra Moscatell

  • 10h.-15h. Mercat Terra Moscatell. Els assistents podran comprar els vins elaborats dels cellers participants: Finca Collado (Salinas), Joan de la Casa (Benissa), Vaig veure i au (vins naturals, Pego), Cooperativa de Teulada (Teulada-Moraira), Montesanco (Teulada-Moraira), Els Freses (Jesús Pobre) i Ovidio de “Fruita seca La Pansa” (Llíber).
  • 10h.-11h. Inauguració de l’exposició “La Marina Alta i la moscatell” de l’artista de Xàbia Joana Bisquert.
  • 11h.-12:30h. Taula redona “Sorolla i la moscatell” amb tast de vins i xarrada sobre l’estada del pintor de la llum a la Marina Alta, de mà de David Gutiérrez, historiador de l’art. El tast, guiada per Mara Bañó dels Freses (Jesús Pobre), versarà sobre “La Rectoría” una zona poc coneguda de la Marina Alta, “rebost i paradís”, amb els seus dos vins Paquita Mut 2022 i La Rectoría 2023. També es projectarà un vídeo documental sobre el projecte.
  • 12:30h.-15h. Taller de pintura “Els paisatges del vi”, amb Ximo Canet. En esta experiència artística per a totes les edats, les persones que vulguen donar curs a la seua creativitat podran pintar, guiats per l’artista alcoià, amb els colors del vi: del groc or al pallós passant per tons ocres o verdosos, els propis del moscatell d’Alexandria, la garnacha blanca, la merseguera, verdil o malvesia. Però també roig robí, granat, carmín, bordeus, porpra, teula, violeta i fins i tot blavosos de raïm com la va girar, la garnacha, el moscatell d’Hamburg, el monastrell, la boval o la forcallà. A partir d’una taca de color i la imaginació de cadascun, amb una paleta de colors obtinguts de la naturalesa, els assistents podran realitzar un dibuix amb els colors del vi en forma de recorregut per la seua cultura, tradició, vinyes, ceps i camps.
  • 13h. Lectura de poemes de la moscatell maridada amb Dolç dels Freses, per l’associació de Poetes per la Cultura de la Marina Alta i brindis col·lectiu. Acompanyaran a la guitarra Joaquín Boscà i Concha Ballester.

A més, durant tota la jornada, els més de 20 locals del Carrer dels Sabors oferiran diferents vins moscatell amb les seues propostes gastronòmiques.

Sobre el raïm moscatell i La Marina Alta

En esta comarca alacantina, de la qual Dénia és capital, es troba el jaciment arqueològic L’Alt de Benimaquia (segle VII a. C.), la qual cosa fora un poblat ibèric situat al Parc Natural El Montgó. En ell s’han trobat residus de vinificació, la qual cosa confirma que en esta zona ja eren viticultors des de fa 3.000 anys, per la qual cosa esta tradició forma part del nostre ADN com a territori.

Brindis amb moscatell | Els Magazinos

Quant al nom “Moscatell”, l’historiador Javier Calvo conta que el primer informe en el qual apareix esmentada esta varietat en la Península Ibèrica és en un document d’Alonso d’Herrera (1645) i la primera referència inequívoca a la moscatell a la Marina Alta data de 1696. A partir d’esta data es va iniciar l’expansió, encara que fonamentalment es treballava la producció de panses, que va aconseguir una gran rellevància en el segle XIX, quan les exportacions des del port de Dénia a Anglaterra, França, el Canadà i els Estats Units eren la principal activitat econòmica de la comarca.

El dramàtic punt d’inflexió va succeir quan va arribar la plaga de filoxera (Daktulosphaira vitifoliae Fitch), perquè la producció de panses va disminuir i moltes vinyes es van perdre, sent reemplaçats per tarongers. Hui dia, la recuperació de clons antics i la selecció de clons diferencials es troben entre les prioritats dels vitivinicultores que encara treballen este cultiu a la Marina Alta, que compta amb una dotzena de cellers que elaboren vins amb esta varietat autòctona.

También te puede interesar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *